VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu: Dacă asta e fața adevărată a judecătorilor, atunci ea trebuie schimbată, trebuie aduși oameni noi și forțe proaspete

Vocea Basarabiei: Pe lângă faptul că e mai mult de un an de invazie la scară largă și de război de agresiune inițiate de Rusia împotriva Ucrainei, că Republica Moldova trece printr-o perioada dificilă, cu mai multe crize care se suprapun, se adaugă și alte probleme care dau bătai de cap autorităților. Companii aeriene care oprează zboruri din si spre Chișinău își anulează cursele, în justiție s-a instituit un blocaj. Guvernarea și magistratii ar putea, ar trebui să ajungă la un consens. Dar dacă va continua acest duel s-ar putea să nu se mai facă reformă în timpul acestui mandat al partidului de guvernamant. Opoziția continuă să protesteze în stradă, iar cetățenii așteaptă o viață mai bună, așteaptă tarife mai mici, prețuri mai mici, salarii, pensii mari ,viață decentă și ca să fie stopată depopularea țării. Ce mai așteaptă?

Igor Grosu: Pace.

Vocea Basarabiei: Haideți să pornim cu justiția. Este clar astăzi ce se întâmplă în acest sector important?

Igor Grosu: Da, pentru noi este clar, cumva ziua de vineri, în care au încercat să organizeze Adunare generală, sincer, pentru mine, eu știam că lucrurile stau prost în justiție, dar ele arată mult mai prost decât mi-am imaginat eu și asta ne convinge încă o dată că trebuie de mers până la capăt și noi o să mergem până la capăt. Eu am fost șocat de discursul unora din cei care erau mai vocali acolo, după aceea m-am uitat atent, am văzut că sunt oameni care n-au trecut vettingul, n-au trecut acea evaluare, plus sunt din cei care chiar au dat niște decizii scandaloase în practica lor, au eliberat de la pușcărie indivizi, bandiți care au comandat omoruri, deci au schelete grele, de aceea și erau atât de vocali și atât de acizi și veninoși…

Vocea Basarabiei: Mulți dintre ei au vorbit despre influența politicului asupra sistemului judecătoresc…

Igor Grosu: Cei care au vorbit cam prin anii 2000, dacă nu greșesc, îndeplineau comenzile unui fost președinte care era pe atunci în exercițiu pe bandă rulantă. Noi ne-am documentat așa, un pic, dar au fost și judecători care mi-au plăcut, maturitatea lor și felul cum gândesc, chiar din cei care au chemat să aleagă, pentru că asta spune legea, ei trebuiau să aleagă membrii CSM și unii au îndemnat să se întâmple lucrul acesta. Acum că ei au decis ceea ce au decis, ei, de fapt, au încălcat legea. Dacă judecătorii încalcă legea prin care ei trebuiau să aleagă membrii CSM, asta e o dovadă în plus că suntem pe calea cea dreaptă, trebuie să mergem înainte și acest proces nu se oprește, chiar dacă ei încearcă să-l tergiverseze. Ați văzut, ei au 100 de ani la dispoziție, au amânat până pe după Paști, așa-s de credincioși.

Dacă asta e fața adevărată, ea trebuie schimbată, trebuie aduși oameni noi, forțe proaspete, sânge proaspăt în tagma judecătorilor.

Vocea Basarabiei: Până la 28 aprilie a fost întreruptă această ședință a Adunării Generale a Judecătorilor.

Igor Grosu: Eu cu toată responsabilitatea le spun: „Stimați judecători, din păcate sau din fericire, lumea a văzut cât e de gol regele, nu vă mai acoperiți cu independența justiției, voi sunteți independenți, dar nu de justiție, nu de respectarea legii. Și oriunde merg eu, la câte întâlniri am cu cetățenii, credeți-mă că v-ați făcut așa o imagine, nu presa v-a făcut-o, nu politicienii v-au făcut-o, voi v-ați făcut-o prin deciziile pe care le-ați luat, prin tergiversările pe care le-ați luat, chiar și prin aroganța de care dați dovadă. Dacă asta e fața adevărată, ea trebuie schimbată, trebuie aduși oameni noi, forțe proaspete, sânge proaspăt în tagma judecătorilor.

Vocea Basarabiei: Și totuși, guvernarea și magistrații ar trebui și trebuie să ajungă la un compromis, pentru că dacă va continua acest duel între cei care sunt guvernarea politică și cei care activează în sistem, atunci s-ar putea ca pe parcursul mandatului pe care îl aveți în parlament să nu reușiți cu această reformă?

Igor Grosu: Nu, noi o să reușim, eu vă spun foarte ferm, că eu pot să discut cu cei care sunt bine intenționați și vor să facă reformă, cei care vor să aleagă CSM, nu cei care vor să blocheze procesul, pentru că eu văd două grupuri: unul mare care vrea să blocheze și alții, mai puțini, pentru că dacă era masa critică cumva în sistem, nu ajungeam la situația asta, care vor să fie schimbat sistemul la față. Deci mă adresez către cei care nu vor să schimbe sistemul, nu au nicio șansă, o să mergem foarte consecvent, există suportul poporului, există suportul alegătorului, există suportul partenerilor internaționali, există suportul politic, decizia politică foarte fermă și noi o să ducem reforma justiției până la capăt.

Vocea Basarabiei: Dar pe moment s-a instituit un blocaj totuși în acest sistem?

Igor Grosu: Pe moment, pentru că nu s-a mers mai departe cu alegerea membrilor, da, dar, credeți-mă, noi o să găsim soluții ca să deblocăm acest proces, și foarte repede.

Vocea Basarabiei: Dar ar vrea sau nu puterea să domine justiția, pentru că despre acest lucru am auzit inclusiv la această ședință?

Igor Grosu: Cine vorbește despre lucrul acesta? Vorbesc cei care îs cu musca sau cogeamite muscă pe căciulă, care nu au putut justifica averile, care nu au putut justifica deciziile pe care le-au dat, care au eliberat criminali din pușcărie – iată aceștia îs vocali, unul dintre ei chiar spunea: „Cine poate îndrăzni să vină să mă evalueze pe mine din afară”? Vă dați seama – cum să zic eu? – ce dragoste de sine, ce opinie mare despre ei, dle, nimeni nu poate să le spună o opinie despre prestația lor, dar prestația e lamentabilă, pentru asta nu trebuie să vină cineva din afară încă să le mai spună cât de proastă e prestația lor.

Într-un stat de drept noi n-am fi avut judecători care nu-și pot justifica averile, noi n-am fi avut judecători care tergiversează decizii pe dosare de rezonanță; într-un stat de drept, ei singuri s-ar fi curățat de tot balastul acesta care s-a acumulat 30 de ani, asta într-un stat de drept.

Vocea Basarabiei: E adevărat, dar… Dle președinte, ce mai spun unii? Că într-un stat de drept trebuie respectată separarea puterilor.

Igor Grosu: Într-un stat de drept noi n-am fi avut judecători care nu-și pot justifica averile, noi n-am fi avut judecători care tergiversează decizii pe dosare de rezonanță; într-un stat de drept, ei singuri s-ar fi curățat de tot balastul acesta care s-a acumulat 30 de ani, asta într-un stat de drept. Dar într-un stat de drept primii care trebuie să respecte legea aceștia-s judecătorii. Noi vineri am văzut că ei au fost primii care nu au respectat-o, trebuiau să aleagă, nu să caute tertipuri cum să o amâne, când să intre în alte dezbateri ș.a.m.d. și să o arunce pe data de 28 aprilie. Au eșuat, o să ajungem și la 28 aprilie sau mai devreme și o să vedem.

Vocea Basarabiei: Dar în asemenea fel se încetinește și din ritmul promovării reformei în justiție și al luptei împotriva corupției, angajamente pe care Republica Moldova și le-a asumat ca să poată începe negocierea pe capitole a aderării la UE?

Igor Grosu: După mine, e o încercare de a sabota foarte deschisă, cu toate demisiile acestea in corpore de la Curtea Supremă de Justiție, e o încercare de a bloca procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană, pentru că între cele 9 condiționalități, 9 recomandări cea mai importantă este reforma justiției.

Vocea Basarabiei: Și lupta împotriva corupției.

Aici nu-mi rămâne decât să mă gândesc că lumea nu vrea reforma justiției, lumea din justiție sau unii din tagma acelor din justiție nu vor reforma justiției și atunci mă tem că ei sunt de partea altcuiva.

Vocea Basarabiei: Unii se întreabă, dacă ei sunt și împotriva cursului european?

Igor Grosu: Păi, ei nu cred că, aceștia mai ales care n-au trecut vettingul, care au probleme serioase, ei nu se văd în spațiul european, unde drepturile omului sunt respectate, unde justiția e justiție, este un spațiu valoric impropriu lor. De aceea eu cred că nu trebuie să ne consumăm nervii foarte mult cu aceștia, noi o să mergem înainte, o să facem justiție și reforma justiției cu cei care cu adevărat vor să aibă un stat de drept, un sistem al justiției care nu tergiversează procesele, care apără interesul public, care apără interesul oamenilor, nu al bandiților.

Vocea Basarabiei: Dar la capitolul reforme Republica Moldova ar putea totuși să înregistreze rezultate până la finele acestui an?

Igor Grosu: O să înregistrăm, evident, căci noi avem soarta țării, soarta cetățenilor, nu moftul câtorva sute de indivizi care vor să întindă cumva, în speranța că hai s-o întindem până la alegeri și poate se va schimba ceva și s-ar întoarce nu știu cine și apucăturile vechi. Nu, dragii mei, în joc este soarta acestei țări și noi de aceea am și luptat toți anii aceștia, nu pentru ca o mână de corupți, de persoane care deja ele însele au ajuns la concluzia că nu se mai văd în justiție să le încredințăm soarta noastră lor. Ne pare rău, nu merge așa ceva.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar dacă va fi această pauză atât de îndelungată, atunci lupta împotriva corupției va continua, cine o va duce, cum o va duce, ce soartă au aceste dosare?

Igor Grosu: Credeți-mă, în cel mai scurt timp o să revenim noi cu niște soluții, o să le prezentăm public, parlamentul își are rolul său, Ministerul Justiției, fiecare în mod transparent o să ne îndeplinim sarcinile noastre.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., cei de la putere spuneți într-o voce, și președinta Maia Sandu, și dvs., și șeful Cabinetului de miniștri, și ministra justiției că nu cedați și că mergeți mai departe, dar, pe de altă parte, iarăși, ziceam că e nevoie să găsiți și un compromis, un consens?

Igor Grosu: Eu compromis pot să găsesc cu acea parte a tagmei care este bine intenționată și vrea sincer să facă reforme, cu cei care încearcă să trișeze, să tragă de timp eu nu pot discuta. Nu pot discuta și nici nu vreau să discut, eu o să discut cu cei care, într-adevăr, sunt bine intenționați, care recunosc greșelile și problemele din sistem, care vor un CSM funcțional, iată cu aceștia eu sunt deschis să discut așa cum am discutat și atunci când au venit cu solicitare de majorări de salarii. Da, ne-am așezat și am discutat. I-am întrebat: „Da, trebuie să ne gândim și la majorarea salariilor, dar cum vă imaginați voi acum, în situația concretă, când noi nu avem un CSM, când noi încă n-am terminat evaluarea lor, cum să majorăm salariile la toată tagma asta”? Noi am făcut lucrul acesta…

Și salarii luau mai mari, și furau, și dădeau decizii ilegale mai departe. Nu, dragii mei, o să discutăm cu cei care sunt, într-adevăr, de partea reformei, de partea procesului de integrare europeană

Vocea Basarabiei: Când era dl Nicolae Timofti în fruntea Republicii Moldova…

Igor Grosu: În 2014 sau în 2012 noi am făcut lucrul acesta. Și atunci s-a zis: „Hai să le majorăm salariile și atunci o să se producă de la sine, au să se corecteze și la judecători, și la procurori”… Și unde am ajuns? Și salarii luau mai mari, și furau, și dădeau decizii ilegale mai departe. Nu, dragii mei, o să discutăm cu cei care sunt, într-adevăr, de partea reformei, de partea procesului de integrare europeană, să facă dovada faptului prin deciziile lor, prin cât de bine sunt fundamentate aceste hotărâri ale curților pe toate dosarele, dar în special pe cele de rezonanță, pe evaluarea judecătorilor și atunci ai obraz să pui probleme de acestea mai…, să-i protejezi, să-i motivezi, să le dai nu știu ce drepturi suplimentare, pachet social ș.a.m.d., dar până atunci nu este niciun argument în favoarea acestor decizii.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, dar ce am reținut eu și de la cei care activează în sistem, și de la cei care urmează să ajungă în sistem după ce au trecut pre-vettingul? Că cel mai probabil cei care totuși sunt făptași în dosarele de rezonanță nu vor mai ajunge după gratii, că a trecut o perioadă îndelungată și acum accentul se pune doar pe recuperarea banilor, dar nu pe pedepsirea lor.

Igor Grosu: Nu, nu, doamna președintă a vorbit foarte clar și a menționat în discursul de vineri din parlament Curtea Anticorupție, deci o instituție care să fie preocupată, în special, de corupția mare și corupția din sistemul justiției. Corupția mare și corupția din justiție – iată acestea sunt cele două componente principale, chiar unice pentru această curte.

Vocea Basarabiei: Și atunci, ce face Procuratura Anticorupție, ce face Centrul Național Anticorupție?

Igor Grosu: Și acolo o să ajungem, o să vedeți cu ce propuneri venim noi pentru a consolida partea asta de procuratură, de procuratură anticorupție, avem și acolo gânduri și idei pregătite.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că crearea unei noi entități ar putea să însemne că autoritățile ar putea să declare la final de mandat că au făcut tot ce le-a stat în puteri ca să…

Igor Grosu: Interesul nostru este ca noi să avem finalități pe cele mai de rezonanță dosare. Iată acesta-i interesul nostru, interesul public, ca oamenii să vadă că acei care au băgat mâna în buzunarul public, acei care au comis ilegalități au ajuns în fața instanței.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.