Parlamentul acum pregătește toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024. După votarea proiectului, documentul va fi remis Comisiei Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codul Electoral. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„La 20 octombrie, vocea poporului va spune clar în ce direcție vrem să ducem Republica Moldova. Decizia suverană a cetățenilor va fi consfințită și în Constituție. Noi nu avem timp de pierdut. E timpul ca și în Constituție să fie scris clar că locul nostru este în familia Uniunii Europene, unde pacea este garantată, iar bunăstarea asigurată”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, citat de Moldova1.
Președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat partidele politice, diaspora, dar și societatea civilă să se implice activ în promovarea aderării țării noastre la Uniunea Europeană.
„Integrarea Republicii Moldova în familia europeană este un obiectiv mai presus de interesele politice, de partid. Un obiectiv care ne unește pe toți, pentru că este în beneficiul tuturor moldovenilor. Toți cei care vor ca moldovenii să trăiască bine, să trăiască în pace, să nu se teamă de siguranța și securitate lor și a familiilor lor, să trăiască în bună înțelegere și în libertate acasă, au datoria de a munci pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a mai spus Igor Grosu.
Amintim că pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru revizuirea Constituției prin referendum. Astfel, moldovenii vor trebui să răspundă la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la uniunea Europeană?”. De asemenea, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”.
Menționăm că referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu și se va desfășura odată cu alegerile prezidențiale. În acest sens, parlamentul a modificat și Codul Electoral.
În 2019, au fost organizate alegeri parlamentare și referendum în aceeași zi, atunci curtea a validat ambele scrutine, deși anterior oferise un aviz că o asemenea comasare ar putea genera confuzie. Un alt precedent este desfășurarea alegerilor locale și a referendumului propus de Petru Lucinschi privind instituirea sistemului de guvernare prezidențial.