VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul propune, pentru 2024, un salariu minim pe economie de 5000 de lei, în creștere cu 25%

De la 1 ianuarie 2024, salariul minim pe economie urmează să fie de 5000 de lei lunar, o creștere de 25 la sută față de actualul cuantum. Un proiect în acest sens a fost propus pentru consultări publice de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Autoritățile susțin că salariul minim de 5000 lei este argumentat de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă.

Pentru 2023, salariul minim pe țară este de 4000 de lei. Amintim, începând din acest an a fost unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.

În luna octombrie, în cadrul unei ședințe, Confederația Națională a Sindicatelor a venit cu mai multe propuneri care ar stabili o creștere a salariului minim pentru 2024 cu peste 40%. Sindicaliștii soilicită aplicarea Directivei europene privind salariile minime adecvate în UE, care prevede că acest cuantum în fiecare țară trebuie să fie cel puțin 50% din salariul mediu. În cazul Republicii Moldova, referința de 50% din salariul mediu prognozat pentru anul 2023, de 11700 lei, ar rezulta într-un salariu minim de 5850 lei. Sindicaliștii susțin că această creștere poate fi făcută gradual pe parcursul anului până la atingerea indicatorului stabilit la nivel european.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.