VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul italian decretează stare de urgență migratorie pentru șase luni

Guvernul italian de dreapta condus de Georgia Meloni a decretat marţi seară starea de urgenţă migratorie pentru următoarele şase luni, decizie menită în special să faciliteze expulzarea migranţilor ilegali care debarcă în număr tot mai mare în Italia, relatează agenţia Agerpres.

Numai în ultimele trei zile, pe coastele italiene ajuns peste 3.000 de migranţi, în timp ce zeci de ambarcaţiuni cu migranţi clandestini se îndreaptă către Italia. Două mari pescadoare, care au fiecare la bord circa 400 de migranţi, aşteaptă să primească asistenţă în partea centrală a Mediteranei, potrivit organizaţiei neguvernamentale Sea Watch, implicată în salvarea migranţilor pe mare.

Printre măsurile care vor fi înlesnite prin aplicarea stării de urgenţă, se numără creşterea numărului structurilor care se ocupă cu repatrierea migranţilor fără drept de azil în Italia. Aceste centre (Centro di Permanenza per il Rimpatrio – CPR) au ca sarcini identificarea şi expulzarea migranţilor care nu se califică pentru a primi azil.

Vicepremierul Matteo Salvini – ministru de interne într-un fost guvern şi care în prezent este judecat pentru că a respins acostarea unei nave cu migranţi a unei organizaţii neguvernamentale – a declarat că este nevoie de „cel puţin un centru de repatriere pentru fiecare regiune” a Italiei şi a cerut măsuri mai dure împotriva migraţiei. El a mai spus că Italia este „absolut neputincioasă” în faţa valului de migranţi şi a cerut „Europei să se trezească şi să intervină”, adică celelalte state ale UE să preia din migranţii care debarcă în Italia.

Pe de altă parte, starea de urgenţă migratorie, pentru aplicarea căreia este prevăzută o finanţare iniţială de 5 milioane de euro, va permite şi implementarea de proceduri şi acţiuni mai rapide pentru a le oferi migranţilor soluţii de găzduire rapidă şi la standarde adecvate, precizează guvernul de la Roma.

Măsura, care „permite derogarea de la unele norme în vigoare”, se va aplica la nivel naţional, întrucât „trebuie să ajutăm regiunile pentru că altfel există riscul să aducem sistemul în colaps dacă acest ritm al sosirilor continuă”, a declarat ministrul protecţiei civile, Matteo Piantedosi, cel care a cerut să fie instituită starea de urgenţă migratorie. El a cerut de asemenea intervenţia UE, afirmând că este important ca Europa „să-şi dea seama că nu mai este mult timp”.

„Comisia Europeană a luat notă de declararea stării de urgenţă în Italia”, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, Anitta Hipper. Această decizie este o „competenţă naţională”, despre care Bruxellesul înţelege că a fost determinată de „provocările particulare ale situaţiei migratorii” în această ţară şi „trebuie să vedem în detaliu măsurile înainte de a le comenta”, a adăugat ea, amintind totuşi că Comisia Europeană pledează pentru relocările de migranţi către alte state membre ale UE.

În acest timp, o organizaţie neguvernamentală dintre cele care salvează sau preiau migranţii din ambarcaţiunile lor precare pe Mediterana şi îi debarcă în Europa a calificat măsura stării de urgenţă migratorie în Italia „un coşmar” care nu se justifică, şi a acuzat guvernul de la Roma de „xenofobie”. „Este o campanie propagandistică a guvernului Meloni pentru a provoca panică şi zgomot şi nu este justificată”, mai susţine Oscar Camps, fondatorul organizaţiei Open Arms.

Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 28.000 de migranţi au debarcat în Italia de la începutul acestui an, de patru ori mai mulţi faţă de perioada similară a anului trecut.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.