VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernul de la Varşovia va crea o zonă-tampon la frontiera dintre Polonia şi Belarus

Polonia va crea o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul. La o şedință ținută la Bialystok, în estul ţării, guvernul condus de premierul Donald Tusk a ordonat Ministerului de Interne să înceapă construcția respectivă, cu obiectivul de a îngreuna trecerea ilegală a migranților dinspre Belarus şi de a ameliora condițiile de lucru ale grănicerilor, armatei şi poliției poloneze.

Zona restricționată va avea minimum 200 de metri în adâncime, iar în anumite locuri până la doi kilometri. Frontiera polono-belarusă are o lungime de circa 400 de km, transmite Moldpres.

Agenția națională de presă PAP, preluată de dpa, a transmis că Tusk a anunțat şi condiții legale mai permisive pentru uzul de armă de către forțele de securitate.

Măsura luată de guvern constituie o reacție la incidentul de la sfârşitul lui mai, când un soldat polonez a fost ucis la graniță într-un atac cu cuțitul. Conform forţelor armate poloneze, atacul a venit de dincolo de frontieră, din Belarus. Militarul a fost rănit grav, iar ulterior a decedat.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că se vor depune toate eforturile pentru prinderea şi pedepsirea atacatorului.

Polonia şi Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de aducerea organizată a migranţilor din zone de criză până la frontiera externă a Uniunii, cu scopul de a crea presiuni asupra Occidentului.

În vara lui 2022, Polonia a securizat frontiera cu Belarusul prin construcţia unui gard înalt de 5,5 metri şi amplasarea unui sistem de supraveghere. În ciuda acestora, migranţii încearcă zilnic să treacă din Belarus pe teritoriul polonez, parte a Uniunii Europene şi a NATO.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.