VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Guvernatoarea BNM: Aderarea la SEPA înseamnă plăți în euro către UE rapide, sigure și mai ieftine

Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA) înseamnă că plățile din Moldova către Uniunea Europeană vor fi rapide, vor fi și transparente din punctul de vedere al băncilor, dar în primul și primul rând vor fi mult mai ieftine, a precizat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

„Adică, față de cât se plătește acum pentru un transfer, 10, 20, 30, 40 de euro, depinde și de bancă, și de țară, și de sumă, odată ce Moldova va fi în zona SEPA, acest cost va fi de 1, 2, 3 euro maximum. Asta înseamnă că plățile vor fi, cum spuneam, sigure, rapide, dar mai ales foarte ieftine. Nu te mai gândești că „au, cumpăr ceva de 200 de euro, dar mai dau și 30 de euro transferul”, a menționat guvernatoarea BNM.

Aderarea Moldovei la SEPA va crea o dinamică a comerțului. „Haideți să ne gândim la cei care muncesc în străinătate și vor să trimită acasă niște bani. Sunt costuri destul de mari. Și cred că aceștia vor fi cei care vor resimți primii, în mod direct și foarte plăcut, apartenența Moldovei la sistemul de plăți în euro. Evaluarea dosarului va dura circa un an, e greu de spus mai exact pentru că nu depinde de noi. Și apoi mai durează câteva luni implementarea soluției tehnice. Dar primul pas l-am făcut, am luat decizia de a începe această discuție. Și cred că trebuie să vedem și semnificația acestei cereri de apartenență la SEPA. Semnificația este aceea că Moldova se îndreaptă către UE cu toate forțele, pe toate căile”, a notat Anca Dragu, citată de IPN.

„Am găsit la Banca Națională acest proiect de depunere a cererii către EPC (European Payment Councile) de aderare a Moldovei la Zona Unică de plăți în Euro SEPA. Era un proiect dezvoltat de colegii din BNM în cadrul acestui proiect de Twinning, și au lucrat cu BNR, cu colegii de la Banca Națională a României. De altfel, de curând am și avut și o discuție cu dumnealor despre închiderea acestui program de Twinning. De fapt, acest program ajunge la final și au fost făcuți foarte mulți pași importanți în cadrul programului”, a mai spus guvernatoarea.

Anca Dragu a precizat că la semnarea  cererii trimise la EPS au fost prezenți și bancherii, reprezentanții băncilor la nivelul cel mai înalt, Asociația Băncilor. Și ei au subliniat că ușurința plăților de fapt crește gradul de bancarizare pentru toată lumea. „Adică, la acest moment, nu toată lumea are cont, nu toată lumea are acces la un serviciu bancar, fie că este de depozit, fie că este de credit. Or, în momentul în care te apropii cumva de sectorul bancar prin această ușurință a plăților, clar că devii mai bancabil, mai aproape de o relație mai firească între cetățean și bancă. Deci, băncile au susținut proiectul, chiar dacă, da, poate imediat vor avea venituri mai mici din comisioane, dar pot avea, pot accelera, de fapt, intermedierea financiară despre care vorbeam”, a mai spus guvernatoarea BNM.

Banca Națională a Moldovei a semnat cererea de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA) pe 31 ianuarie.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.