VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Grosu, despre prioritățile Parlamentului pentru 2023: Îi vom susține pe cei care muncesc și care contribuie la buget

”În acest an, ne propunem să revenim la creștere economică. Îi vom susține pe cei care care muncesc și care contribuie la buget – antreprenorii, salariații, tinerii și familiile”. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea sesiunii de primăvară 2023.

Vreau să ne îndreptăm eforturile în a asigura condiții bune de dezvoltare a afacerilor în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Trebuie să sprijinim antreprenorii mici și mijlocii și să încurajăm investițiile în țara noastră. În pofida crizelor existente, trebuie să facem totul ca să deschidem cât mai multe locuri de muncă bine plătite în Moldova.

Moldova nu poate prospera fără o economie diversă, dezvoltată, conectată la piețele internaționale. În următoarea perioadă e important să facem un efort masiv de eliminare a birocrației din diferite sectoare ale economiei. Astfel, o să eliberăm cât mai mult spațiu ca antreprenorii să se poată dezvolta. O să simplificăm proceduri, o să eliminăm bariere și o să eliberăm economia. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede”, a declarat Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului a subliniat că o altă prioritate în anul 2023 este dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova.

Primăvara trecută am lansat programul național „Satul european”, iar primele roade deja sunt vizibile în școlile, grădinițele din localități, dar și și în casele oamenilor prin proiecte de asigurare cu apă și canalizare. În primul an al programului, jumătate din comunitățile din Moldova s-au înscris în concurs în cadrul acestui program și au câștigat finanțare pentru proiectele lor. Și noi am demonstrat că resursele pot fi distribuite după nevoile populației, nu după culoarea politică și așa vom lucra și mai departe. Dar să țineți minte un lucru – Moldova se poate dezvolta doar dacă autoritățile centrale și cele locale vor lucra în parteneriat. Așa că – vă îndemn să ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii locale și pe crearea de oportunități pentru comunități, dar nu pe finanțările partizane și interese de grup.

În ultimul an, țara noastră a făcut pași importanți pentru reducerea dependenței energetice. După 30 de ani, nu mai suntem dependenți de gazul rusesc. Avem propriile rezerve de gaze naturale. Acum trebuie să lansăm și să sprijinim cât mai multe proiecte de generare a energiei verzi, a energiei regenerabilă, mai multe panouri solare și mai multe instalații eoliene. Până în 2025, ne propunem ca cel puțin 30% din energia consumată în Moldova trebuie să fie produsă din surse regenerabile proprii. De asemenea, trebuie să sporim eficiența energetică a edificiilor publice pentru a reduce în perspectivă consumul și cheltuielile pentru energie. Și aici suntem încrezători că vom reuși în special datorită partenerilor noștri externi care deja și-au manifestat deschidere în a oferi din experiența lor”, a mai declarat Grosu.

Totodată, Igor Grosu a vorbit și despre integrarea europeană a R. Moldova.

Republica Moldova a făcut un pas important în direcția integrării europene în ultimul an. În iunie 2022, țara noastră a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Integrarea europeană rămâne o prioritate a guvernării. Este proiectul nostru de țară și aici rog să atragem o atenție sporită la racordarea legislației noastre la acquis-ul UE, precum și realizarea Planului de accelerare a implementării angajamentelor ce reies din Opinia Comisiei Europene. În domeniul justiției și combaterii corupției, avem DEJA unele rezultate așteptate de cetățeni, dar lucrurile se mișcă mai greu decât ne-am dori.

Avem nevoie de acțiuni rapide și incisive în combaterea corupției, care rămâne o prioritate a guvernării. Oamenii caută dreptate, ei vor să vadă hoții și toți cei care au încălcat legea la închisoare. Oamenii vor ca Moldova să devină stat de drept. Deci, trebuie să continuăm eforturile pentru a asigura că nimeni să nu fie mai presus de lege. Și în ciuda rezistenței fără precedent din partea corupților din sistemul de justiție, nu vom ceda și vom duce la capăt toate angajamentele care ni le-am asumat – să reformăm cât mai repede Curtea Supremă a Justiției, să accelerăm votarea legii evaluării integrității tuturor judecătorilor și procurorilor, ca să avem un Consiliu al Magistraturii nou, un Consiliul al Procurorilor nou și toți din sistem evaluați. Eu sunt convins că alături de judecători, procurori, cetățeni, avocați, toți cei care ne dorim o adevărată reformă a justiției suntem în majoritate și împreună putem face această reformă. Numai așa vom avea succese!

În domeniul educației, la fel, trebuie să depunem eforturi susținute pentru a impulsiona schimbările din acest domeniu. Trebuie dusă până la capăt reforma învățământului superior, noul cod al educației. Sistemul de sănătate are nevoie reforme și investiții serioase, pentru că cetățenii noștri merită servicii medicale de calitate.

Dragi colegi, avem o agendă ambițioasă. Chiar dacă crizele continuă, noi trebuie să continuăm reformele și să arătăm oamenilor că statul le poate oferi siguranță, dezvoltare și poate schimba în bine viața oamenilor. Asta așteaptă ei de la noi și asta trebuie să facem – pornind de la nevoile și necesitățile cetățenilor, să muncim împreună pentru Moldova”, a conchis Grosu.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.