VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gradul de vulnerabilitate energetică poate fi contestat a doua oară

Persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit de sistem și de indicatorii care sunt luați în calcul la stabilirea gradului de vulnerabilitate din informația prezentată în cerere pot depune o petiție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Dacă nu este de acord cu răspunsul instituției, solicitantul poate depune o cererea prealabilă de reexaminare a cererii tot la MMPS, iar dacă nici acest răspuns nu-l satisface, se poate adresa în instanța de contencios administrativ.

Potrivit IPN, petiția depusă la MMPS trebuie să conțină IDNP-ul persoanei care a depus cererea pentru acordarea compensației, copiile facturilor de consum pentru toate lunile din sezonul rece 2023-2024 (noiembrie 2023 – martie 2024).

Ca urmare, instituția examinează cererea înregistrată în Cancelaria Ministerului și, potrivit datelor din Sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică”, prezintă conform Codului Administrativ, timp de 30 de zile calendaristice răspuns la subiectul abordat în petiție cu prezentarea calculelor care au fost estimate pentru stabilirea gradului de vulnerabilitate energetic.

Dacă beneficiarul nu este de acord cu răspunsul primit de la MMPS referitor la cererea depusă, cu accent pe indicatori precum veniturile și informațiile provenite de la cadastru sau birourile de credit incluse în determinarea gradului de vulnerabilitate, poate opta pentru depunerea unei cereri prealabile.

Aceasta vizează revizuirea suplimentară a deciziei privind stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică, iar solicitantul trebuie să prezinte obligatoriu în funcție de problema imputată, documente care confirmă veniturile, toate beneficiile, date cu privire la spațiile locative deținute la cadastru la data de 1 noiembrie 2023. De asemenea, trebuie să prezinte date cu privire la ultima plată aferentă contractului de credit ipotecar efectuată în perioada mai-octombrie, care au fost în vigoare (active) în luna octombrie 2023 etc. pentru toți membrii incluși în cererea de solicitare pentru perioada 2023-2024, emise de către autoritățile publice.

Beneficiarul va solicita pentru perioada 2022-2023 de la Serviciul Fiscal de Stat certificatul cu privire la veniturile persoanelor fizice acordate în anul 2022 pentru toți membrii incluși în cererea de solicitare a compensațiilor. De asemenea, urmează să prezinte de la serviciu, certificat de confirmare cu privire la toate tipurile de remunerări/plăți  acordate de către angajator pentru anul 2022-2023. Și de la Casa Națională de Asigurări Sociale este necesar de prezentat extrasul de cont al beneficiarului pentru perioada 2022-2023, cu privire la toate prestațiile sociale pentru toți membrii incluși în cererea de solicitare, care poate fi obținut din cabinetul personal al beneficiarului sau poate fi solicitat de la ghișeul caselor teritoriale de asigurări sociale.

De la Oficiul Cadastral va fi prezentată informație cu privire la spațiile locative deținute de către membrii incluși în cerere de la  cadastru la data de 1 noiembrie 2023, iar de la birourile de credit date cu privire la ultima plată aferentă contractului de credit ipotecar, efectuată în perioada mai-octombrie, care au fost în vigoare (active) în luna octombrie 2023 (în cazul în care se achită credit ipotecar). Se mai solicită și și alte certificate confirmative de la autoritățile publice cu privire la orice beneficii primite de către toate persoanele incluse în cererea de solicitare a compensațiilor.

În urma examinării cererii prealabile împreună cu documentele anexate pentru confirmare, Ministerul va comunica solicitantului un răspuns referitor la constatările și decizia adoptată în privința stabilirii gradului de vulnerabilitate energetică.

În situația în care solicitantul nu este de acord cu decizia emisă de către MMPS, chiar și după procesul prealabil de reexaminare a cererii, poate contesta decizia și răspunsul Ministerului în instanța de contencios administrativ. Acest drept este valabil după reexaminarea cererii prealabile.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.