VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fiecare al cincilea moldovean lucrează la negru

Aproximativ 180 de mii de moldoveni, sau peste 20 la sută din populația activă a țării, lucrează la negru. Aceste persoane fie nu au un contract de muncă, fie primesc o parte din salariu în plic. Cifra a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care susține că autoritățile centrale caută în continuare soluții pentru a combate acest fenomen.

Într-o conferință de presă, ministrul a declarat că, pe lângă faptul că pe piața muncii sunt puține persoane, din cei care lucrează, 22% o fac informal. Persoanele care muncesc informal nu pot beneficia de drepturile de muncă, drepturile sociale, dar nici nu contribuie deplin în bugetul asigurărilor sociale.

„În acest an, noi am lansat mai multe inițiative în acest sens (pentru combaterea muncii la negru). Cea mai importantă se referă la reforma Inspectoratului de Stat al Muncii. Aici am introdus mai multe procese noi, controale inopinate bazate pe criterii de risc, am schimbat echipa și conducerea. Astfel, dacă în anul 2022, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat, atenție – 82 de persoane care munceau la negru, fără contracte de muncă, apoi colegii de la Inspectoratul reformat au identificat într-o lună și jumătate 200 de persoane”, a declarat Alexei Buzu, citat de IPN.

Potrivit demnitarului, pentru Ministerul Muncii este importantă formalizarea muncii și autoritățile estimează că majoritatea persoanelor depistate fără contracte de muncă vor trece în cadrul legal.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.