VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gestul lui Scholz față de Orban. Cancelarul ”l-a trimis la o cafea” pe premierul ungar în timpul votului pentru Moldova și Ucraina

Ieri seara, în timpul discuțiilor privind deschiderea negocierilor pentru Moldova și Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz i-a propus premierului ungar Viktor Orbán „să ia o cafea în afara camerei”, dacă nu este dispus să accepte inițierea procesului, relatează Politico.eu.

Scholz i-a făcut recomandarea premierului maghiar în fața omologilor săi din UE reuniți în jurul mesei circulare de negocieri la summitul de ieri.

Ideea, a spus Scholz, le va permite celor 26 de șefi de state UE rămași să aprobe drumul Ucrainei către aderare cu unanimitatea necesară în timp ce Orbán ar putea spune că nu a votat în favoarea acesteia. Regulile UE spun că decizia adoptată este valabilă chiar dacă un lider este absent.

După ce Scholz și Orban au vorbit, premierul ungar a părăsit sala, deschizând calea pentru decizia istorică a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, după zile de incertitudine din cauza opoziției vehemente a liderului de la Budapesta.

Strategia remarcabilă a lui Scholz, care a fost descrisă lui POLITICO de trei oficiali cunoscători ai evenimentelor, a ridicat sprâncene la Bruxelles și nu numai.

Ideea că un lider al UE a trebuit să părăsească sala pentru votul unanim este extrem de neobișnuită. De fapt, oficialii și diplomații UE de la summitul de joi nu au putut spune dacă mișcarea lui Scholz a mai fost folosită vreodată.

Un oficial a spus că poziția lui Orbán a început să se clatine în timpul unei discuții comune de joi la micul dejun cu Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, președintele Consiliului UE Charles Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În timpul mesei, Orbán s-a străduit să ofere argumente plauzibile pentru afirmația sa conform căreia Ucraina are probleme legate de statul de drept, care o fac nepregătită pentru aderare, a spus oficialul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.