VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

Cinci persoane, printre care 2 minori au primit intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la cazanul din locuință, conectat la gaze naturale. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 14 decembrie 2023 într-un apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 38/1 din municipiul Chișinău.

În urma incidentului, două femei în vârstă de 64 și 45 de ani, o tânără de 21 de ani, dar și două minore de 12 și 8 ani au suferit intoxicații, ulterior fiind transportate în stare conștientă la spital pentru îngrijiri medicale.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea instalațiilor ce funcționează pe bază de gaze naturale, dar și altor surse de încălzit locuințele.

Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, persoanele sunt rugate să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să apeleze la ajutorul specialiștilor, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, recomandările specialiștilor vin și pentru persoanele care utilizează sobele de încălzit în perioada rece a anului. Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare și să le curăță periodic, dar și să aerisească bine încăperile, unde are loc arderea. Mai mult, cetățenii sunt rugați să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor, și să nu utilizeze pentru aprinderea focului lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina sau motorina.

În vederea prevenirii incendiilor în locuințe și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, angajații IGSU continuă să desfășoare activități de prevenire în localitățile din întreaga țară. Astfel, pe parcursul ultimei săptămâni au fost evaluate și inspectate 2882 case de locuit, fiind atenționate 6396 de persoane din 113 localități.

Potrivit datelor statistice ale IGSU pe parcursul anului 2023 numărul incendiilor a constituit 1577, comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, fiind înregistrate 1661 incendii, ceea ce constituie o descreștere cu -5%. Totodată, activitățile de prevenire au contribuit la minimalizarea cazurilor de deces cu -10%, în comparație cu anul precedent.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.