VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Germania și Franța oferă 68,7 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice din R. Moldova

Republica Moldova va obține sprijin financiar de cca 68,7 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice și în sistemele de încălzire din mediul urban. Un Memorandum de Înțelegere privind acordarea sprijinului financiar din partea Băncii de Dezvoltare Germană (KfW) și Agenției Franceze pentru Dezvoltare (AFD) a fost semnat azi în cadrul celei de-a 4-a Conferințe Ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Agenția pentru Eficiență Energetică menționează că Banca de Dezvoltare Germană KfW în numele Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, va acorda un grant în valoare de 38,7 milioane de euro, iar AFD va oferi un împrumut pe termen lung cu condiții avantajoase în valoare de 30 de milioane de euro.

Potrivit memorandumului, mijloacele financiare ce urmează a fi alocate, vor fi utilizate pentru proiecte de eficientizare a consumului de energie în sectorul de clădiri publice, ce urmează a fi implementate de către Agenția pentru Eficiență Energetică împreună cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

Semnarea acestui Memorandum și obținerea unui angajament puternic din partea organizațiilor partenere de pe Platforma de Sprijin pentru Moldova reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării unui viitor energetic durabil pentru țara noastră. Această investiție va contribui la reducerea consumului de energie în clădirile publice și la îmbunătățirea sistemelor de încălzire locale, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor din bani publici pentru consumul de energie, oferind posibilitatea ca economiile obținute să fie direcționate spre îmbunătățirea calității serviciilor educaționale și de sănătate”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.

Amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Aceasta include atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor în aceste domenii, cu o abordare durabilă față de mediu și schimbările climatice.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.