VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

GENERALUL DEZMEDALIAT CĂLARE PE BĂȚ / MINUTUL lui Vasile Botnaru / video

GENERALUL DEZMEDALIAT CĂLARE PE BĂȚ Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a decretat retragerea distincțiilor de stat, pe care predecesorii săi (Vladimir Voronin și Nicolae Timofti) i le conferiseră lui Igor Gorgan, devenit de curând vedeta internetului grație investigației publicate de portalul Malenikaia strana în colaborate cu The Insider. Jurnaliștii de la aceste instituții de presă au făcut rost de înregistrările unor convorbiri private, purtate de generalul Gorgan cu un ofițer al serviciilor speciale rusești, încorporat în personalul ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Chiar dacă nu mai exercita funcția de șef al Armatei Naționale, Igor Gorgan încerca să-l convingă pe interlocutorul de la FSB că deține controlul asupra cadrelor militare și se oferea să asigure succesul unei intervenții militare în Republica Moldova, similare cu cea declanșată de Putin în Ucraina.

Astfel poate fi rezumat sensul dialogurilor purtate de generalul rămas iată fără medalia Meritul Militar și ordinul Credință Patriei. Ghidându-se de normele Codului Administrativ, Maia Sandu le oferă avocaților lui Gorgan un termen de 30 de zile pentru eventuala contestare a decretului, timp în care generalul strâns la colț ar reuși poate să scoată de la Costiujeni un certificat medical despre starea de debusolare, ce l-a determinat să încurce patriile și modalitățile de slujire merituoasă. Intrarea pe făgașul lunecos al expertizelor e mai puțin probabilă, deoarece autorii investigației cu certitudine s-au asigurat că au operat cu dialoguri autentice și nu cu niște produse denigratoare contrafăcute de inteligența artificială. Și aici apare întrebarea firească – cine va câștiga o baionetă în plus, urmare a deconspirării intențiilor subversive ale generalului Gorgan, cel care (atenție!) nu a absolvit doar Școala militară din Novosibirsk, în perioada sovietică, dar a făcut studii, deja în anii de independență a Republicii Moldova, la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre din SUA, Ft. Leavenworth, Kansas, SUA, apoi a făcut dreptul la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, devenind magistru în Drept internaţional şi instituţional, după care a pus umărul epoletat la edificarea statalității Republicii Moldova în cadrul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe al Moldovei.

Deci cine-s pețitorii, care vor căuta să valorifice din plin duplicitatea/ trădarea/rătăcirea/ orbirea/ alienarea (cuvântul cel mai potrivit o să apară în timp în Wikipedia) lui Igor Gorgan, e de la sine înțeles. Aspiratorul și colecționarul de tot felul de coțofene se află la Moscova, într-un pretins exil politic, unde se erijază în rolul hiperfals de călăuză a unei populații rătăcite. Prin urmare, la fel cum le-a promis dansatorilor ce s-au compromis cu hostropățul de la Moscova să-i recompenseze cu deschiderea unor școli coreografice în localitățile conduse de primari hrăniți din palmele sale, șeful coțofenelor îl va momi pe generalul dezmedaliat cu o viitoare funcție de comandant al infanteriei de elită înarmate cu … bețe de răsărită.

Autor

  • Vasile Botnaru

    Realizatorul și moderatorul emisiunii „Puncte de vedere, Puncte de reper”. Timp de 17 ani a fost șeful Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, biroul din Moldova. A studiat jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. A fost cotat printre cei mai populari 10 jurnaliști de către Clubul de Presa Chișinău timp de trei ani consecutiv, la mijlocul anilor '90. A fost unul dintre fondatorii (în 1992) a Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. În 2009 a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.