VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/Maia Sandu, la Summitul CPE: „Voi face un apel către lideri să luptăm împotriva celor care sunt folosiți de Rusia să submineze democrațiile statelor noastre”

Astăzi și mâine toată Europa este conectată la discuțiile care au loc la summitului Comunității Politice Europeană (CPE) din Granada, Spania. La reuniunea ce întrunește 50 de șefi de stat și de guvern, Republica Moldova este reprezentată de președinta țării, Maia Sandu. Potrivit corespondentului Vocea Basarabiei, Nicoleta Toacă, summitul liderilor europeni a început deja.

Organizatorii au anunțat participarea a aproximativ 50 de lideri, toţi cei din cele 27 de state ale Uniunii Europene şi încă 17 din ţările împreună cu care statele UE formează aşa-numita Comunitate Politică Europeană care și-a luat avânt în anul 2022 la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Liderii vor discuta despre modalitățile prin care Europa poate deveni mai rezilientă, mai prosperă și geostrategică. O temă esențială de dezbatere este cea a viziunii asupra extinderii, inclusiv capacitatea Uniunii de a primi noi membri şi procesul intern de adaptare şi reformă în acest sens.

Prezentă la eveniment, șefa statului a declarat că Republica Moldova se confruntă în continuare cu acțiuni de destabilizare a democrației din partea Rusiei și a menționat că este necesar un efort comun al liderilor mai multor state.

„Rusia în continuare încearcă să atace procesul democratic din R. Moldova și să împiedice procesul de integrare europeană a RM. Dar noi avem prieteni puternici. Inclusiv astăzi, aici, voi face un apel către lideri ca să luptăm împotriva dezinformării, împotriva propagandei, împotriva celor care sunt folosiți de Rusia ca să submineze democrațiile statelor noastre. Avem alegeri în acest an în Republica Moldova. Alte state din regiune se confruntă cu aceeași problemă – interferența Rusiei în afacerile noastre interne, trebuie să facem un efort comun mai mare pentru ca să protejăm democrația de dezinformare și de bani ilegali veniți din Rusia și de orice altă încercare de destabilizare a democrațiilor și țărilor noastre”, a spus Maia Sandu.

La reuniune mai sunt invitați și președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene și președinta Parlamentului European. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, este al doilea oficial care a sosit la summitul care întrunește liderii europeni.

„Obiectivul nostru comun este de a asigura securitatea și stabilitatea casei noastre europene comune”, a scris Zelenski pe X, fostul Twitter, pentru a-și anunța sosirea în orașul Granada.

„Este cea mai bună oportunitate de a aduna liderii la aceeași masă. Ucraina este cap de discuție. La fel vom aborda tema aderării RM și Ucrainei la UE. Suntem mai aproape ca oricând prin astfel de evenimente”, a declarat Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Până în prezent, comunitatea politică europeană s-a reunit de două ori.

În cadrul primei reuniuni, în octombrie 2022, liderii au discutat în principal chestiuni legate de pace și securitate, în special războiul Rusiei din Ucraina, precum și criza energetică. Ultima ediție a summitului CPE a avut loc la 1 iunie 2023, în Republica Moldova și a adunat 49 de lideri europeni. Următoarea reuniune a comunității politice europene va avea loc în Regatul Unit.

Summitul CPE din Granada reuneşte, joi, 47 de şefi de stat şi de guvern din ţările membre ale UE, plus alte state europene, Ucraina şi Regatul Unit. 

Obiectivul summitului CPE – care precede o reuniune informală a şefilor de stat şi de guvern din UE, care va avea loc vineri – este de a „încuraja dialogul politic şi cooperarea” şi de a „consolida securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.