VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Găgăuzii marchează astăzi sărbătoarea tradiţională Hederlez: Mii de oameni, prezenți la Festivalul de la Ceadâr-Lunga

Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua când creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfântul Gheorghe. 

Astăzi, la Ceadâr-Lunga a fost organizat un festival cu întreceri de cai, jocuri populare și expoziții de meșteri populari din Găgăuzia, dar și alte raioane din sudul R. Moldova.

Reporterul Vocea Basarabiei, prezent la fața locului, ne-a spus că la eveniment a participat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dimitri Constantinov, reprezentați ai autorităților publice locale, cât și oaspeți străini, reprezentanți ai Ambasadei SUA, UE și Federației Ruse.

Totodată, la eveniment au fost prezenți și cei doi candidați la funcția de bașcan al Găgăuziei, Grigore Guzun și Evghenia Guțul.

Evenimentul a adunat câteva mii de vizitatori care s-au bucurat atât de masa tradițională, muzică, dansuri, cât și de diferite activități culturale organizate de autorități”, a precizat reporterul Vocea Basarabiei Romeo Cemîrtan.

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în ziua Sf. Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în câmp devin tot mai intense şi productive.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.