VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ În prima zi la New York, Maia Sandu a primit premiul „Freedom Fighter” 2023 și a avut discuții bilaterale

Președinta Maia Sandu efectuează, în perioada 18-20 septembrie, o vizită de lucru la New York. În prima zi, șefa statului a avut o serie de întrevederi bilaterale iar Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat Premiul  „Luptător pentru Libertate” (Freedom Fighter) 2023.

Potrivit unui comunicat al Președinției, în cadrul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, Maia Sandu a subliniat progresele pe care țara le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023.În pofida provocărilor recente, precum pandemia Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Moldova și-a consolidat angajamentul către ODD.

Președinta a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

În discursul său, Președinta a subliniat determinarea țării noastre de a face față provocărilor, printre care și impactul războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa Moldovei. 

Totodată, Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat Președintei Sandu Premiul „Freedom Fighter” 2023, recunoscând astfel angajamentul cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere.

„În marja Adunării Generale a ONU, Președinta Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum Președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale”, anunță reprezentanții instituției prezidențiale.

De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

Menționăm că Asociația Promo-LEX i-a cerut președintei să vorbească, în discursul său la ONU, despre încălcărilor drepturilor omului din regiunea transnistreană și să solicite ajutor și implicare în vederea îmbunătățirii situației din stânga Nistrului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.