VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Kremlinul acuză Regatul Unit de faptul că a „condus şi coordonat” sabotarea Nord Stream

Kremlinul a acuzat din nou marţi Marea Britanie că este la originea exploziilor care au afectat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, acestea fiind construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, relatează AFP şi Reuters.

„Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de specialişti militari britanici”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Există probe care arată că Marea Britanie este implicată într-un sabotaj, un atac terorist împotriva (acestor) infrastructuri energetice vitale, care nu sunt ruseşti, ci internţaionale”, a acuzat Dmitri Peskov.

„Asemenea acţiuni nu pot fi lăsate (fără răspuns). Vom reflecta la măsurile de luat”, a ameninţat el. Peskov a denunţat „tăcerea inacceptabilă a capitalelor europene”

Kremlinul a mai precizat că ia în considerare „noi măsuri” în acest caz, scrie Agerpres. De asemenea, Kremlinul a transmis că nu a fost luată încă o decizie cu privire la reperarea celor două gazoducte deţinute de Rusia.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a spus că membri ai marinei britanice au aruncat în aer gazoductele Nord Stream, acuzaţie despre care Londra a spus că este falsă şi că urmăreşte să distragă atenţia de la eşecurile armatei ruse în Ucraina.

La 26 septembrie, patru scurgeri vaste de gaze naturale au fost descoperite din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în largul Insulei daneze Bornholm – două în zona economică a Siediei şi două în zona economică a Danemarcei.

Inspecţii preliminare submarine au consolidat suspiciuni ale unui sabotaj, deoarece scurgerile au fost precedate de explozii.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia şi Germania, se află în centrul unor tesniuni geopolitice de ani de zile, amplificate de decizia Moscovei de a tăia livrările de gaze naturale ruseşti către UE. Ele nu se aflau în funcţiune, însă erau pline cu gaze naturale la momentul avarierii.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.