30 de copii din cadrul unei tabere de odihnă privată din Capitală, gestionată de fundația „Don Bosco”, au ajuns la spital cu intoxicație. Cazul a avut loc la începutul lunii iulie.
În acest sens, inspectorii ANSA au demarat o anchetă epidemiologică și au efectuat un control inopinat la tabăra de vară pentru copii.
Totodată, au fost prelevate probele diurne ale bucatelor gata și a materiei prime și expediate la laborator pentru investigații: o parte din alimente preparate în bucătăria proprie a taberei și o parte din bucatele recepționate de la compania SRL „La Pino Blic”( furnizor de produse alimentare).
Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase (tăieței) cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.
În rezultatul controlului, s-a constatat că unitatea „Don Bosco” activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi.
S-a mai scos în evidență și lipsa autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering de către SRL „La Pino Blic”.
„Concluzionăm că apariția focarului de toxiinfecției este cauză a iresponsabilității administrației fundației „Don Bosco”,cât și a unității de alimentație publică SRL „La Pino Blic”. ANSA atenționează părinții să fie prudenți și să selecteze pentru agrementul copiilor doar tabere de odihnă/centre autorizate sanitar-veterinar. Ancheta toxiinfecției alimentare este în curs de desfășurare”, subliniază ANSA.
Mai jos vă prezentăm încălcările grave depistate de inspectorii ANSA:
- neasigurarea trasabilității produselor alimentare achiziționate și a produselor culinare preparate în unitate;
- lipsa meniului-model pentru alimentația copiilor, în timpul frecventării taberei de odihnă cu sejur de zi;
- nerespectarea recomandărilor privind regimului alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Admiterea produselor alimentare interzise pentru alimentația copiilor;
lipsa condițiilor igienice de preparare a bucatelor la blocul alimentar; - achiziționarea produselor alimentate de la unitatea de catering în lipsa documentelor ce confirmă siguranța și calitatea produselor;
- transportarea produselor alimentare cu mijloc de transport neautorizat sanitar-veterinar.
deservirea bucatelor culinare pe teritoriul unității într-un cort mobil, amenajat necorespunzător, la temperatura ambientală; - nerespectarea încrucișării fluxului tehnologic;
- lipsa comisiei de triere constituită prin ordin al directorului instituției și a registrului de triaj al produselor ușor perisabile;
- lipsa fișelor tehnologice de preparare a bucatelor, precum şi alte materiale informative privind procesul tehnologic;
Menționăm că în urma neconformităților depistate, atât fundația „Don Bosco” cât și unitatea de alimentație publică „La Pino Blic” și-au sistat temporar activitatea. De asemenea, au fost aplicate contravenții în conformitate cu normele legale.
Într-o reacție oficială, Primăria Chișinău precizează că copiii au fost diagnosticați cu salmoneloză și au fost internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.
„La ora actuală copiii rămân internați, iar starea lor de sănătate este satisfăcătoare. Autoritățile medicale sunt implicate în monitorizarea și îngrijirea acestora până la recuperare”, subliniază Primăria.
Totodată, instituția subliniază că copiii nu erau încadrați în taberele de vară din subordinea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei Municipiului Chișinău.
„Tabăra de odihnă în care s-a produs intoxicația este o entitate privată de pe teritoriul Municipiului Chișinău. Primăria Municipiului Chișinău s-a autosesizat în legătură cu acest incident și a inițiat o anchetă proprie, pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs intoxicația copiilor și de a identifica eventualele nereguli sau încălcări ale normelor de siguranță alimentară etc. Menționăm că Primăria Municipiului Chișinău acordă o importanță deosebită siguranței și bunăstării copiilor și va continua să coopereze cu autoritățile medicale și cele responsabile de monitorizarea controlului igienei și siguranței alimentare pentru a preveni astfel de incidente, în vederea asigurării protecției adecvate a copiilor în taberele din Municipiul Chișinău”, se mai menționează în comunicatul remis presei.