VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ În premieră, la Spitalul Republican a fost înlăturată o tumoare de unghi pontocerebelos prin abord

În premieră, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost înlăturată o tumoare de unghi pontocerebelos prin abord. Despre aceasta anunță instituția medicală care subliniază că operația a fost efectuată de chirurgii din R. Moldova de comun cu profesorii din Kiev.

Potrivit medicilor, pacienta se simte bine și urmează a fi externată la domiciliu. Femeia povestește că se recuperează rapid și nu mai are dureri.

În 2020 prima dată am simțit că mi se ”strâmbă” fața. Era ceva periodic. Aveam permanent zgomote în ureche și dureri. Am urmat mai multe tratamente medicamentoase, până a depista în 2021 în urma RMN-ului că era vorba de o tumoare. Am continuat să administrez medicamente, însă tumoarea a început să crească. Acum mă simt mult mai bine. Pot vorbi, pot mânca de sinestătător. Nu mă înăduș”, a declarat pacienta.

Tumoarea de unghi pontocerebelos reprezintă o masă anormală de celule care se formează într-o zonă specifică a creierului, localizată între puntea cerebrală și cerebel. Această zonă, la nivelul bazei craniului este importantă prin faptul că aici își au originea nervii cranieni. Această regiune poate afecta auzul, echilibrul, sensibilitatea și mimica feței. Îndepărtarea unei tumori de unghi pontocerebelos prin abord translabirintic implică accesarea printr-o cale care trece prin labirintul urechii interne. Aceasta este o modalitate de a ajunge la tumoare fără a afecta alte părți importante ale creierului și nervilor.

În comparație cu metoda ”clasică” – abordul retrosigmoidian, abordul translabirintic oferă un acces alternativ, care permite identificarea mai rapidă și vizualizarea mai bună a nervilor facial și cohleovestibular, micșorând astfel riscul lezării lor în timpul operației. În același timp, abordul translabirintic elimină necesitatea retracției cerebelului, ceea ce poate ajuta la păstrarea funcției de echilibru, revenind cât de curând la un mod de viață obișnuit. Pe tot parcursul intervenției chirurgicale funcția nervului facial a fost monitorizată cu ajutorul instalației de monitoring neurofiziologic multimodal. Aceasta permite monitorizarea în timp real a activității neuronale și a altor funcții nervoase în timpul operației și atenționează chirurgul despre eminența apariției unor leziuni ale structurilor nervoase”, explică medicii.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.