VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

FOTO/ Curiozități despre valuta națională: Leul moldovenesc este frate cu dolarul american

Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație, ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu această ocazie, expertul economic, Veceaslav Ioniță, a prezentat câteva curiozități despre valuta națională:

„- În 1993 aveam în circulație 160 milioane lei, astăzi avem 102 miliarde.

– Cea mai scumpă monedă este leul de 100 din aur bătut în 2018 dedicat unirii Basarabiei cu România. Cele 31,1 gr. de aur pur au o valoare de bursă de 1,8 mii euro.

– Leul moldovenesc este frate cu dolarul american. În sec. XVII talerul olandez cu un leu pe el, era o valută de referință. Strămoșii noștri pornind de la imagine spuneau monedei leu, iar americani tollar, apoi a evaluat în dollar.

– Cea mai mică bancnotă din lume, este o bancnotă de 10 bani, bătută în 1917 în România.

– O monedă bătută de Ștefan cel Mare, cum este cea cu crucea de Malta, cântărea în jur de 0,5 gr.

– Pe vremea lui Ștefan cel Mare în Moldova circulau și monede tătărăști, dar erau „încreștinate” de Ștefan. La Cetatea Albă pe monedă era bătută o cruce, astfel ele din tătărăști deveneau moldovenești.

– în anul 1993 au fost bătute și două monede de 1 și 5 lei, dar au fost scoase din circulație.

– În 2018 Moldova iarăși a bătut monede de 1, 2, 5 și 10 Lei. În acest an monedele mici de 1-10 lei ca valoare vor depăși bancnotele de 1-10 lei.

– În sex. XIV la Orheiul Vechi a existat o monetărie tătarască, care timp de câțiva ani a bătut monede tătărăști

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.