VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ 55 de salvatori moldoveni au plecat în Turcia. Maia Sandu: Vă mulțumim pentru dăruire și vă așteptăm sănătoși acasă

Cincizeci și cinci de salvatori moldoveni de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI au plecat în această seară în misiune în Turcia pentru a pune umărul, alături de salvatorii din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate.

Președintele țării, Maia Sandu, a fost prezentă la plecarea convoiului de căutare și salvare urbană a Republicii Moldova, înspre Turcia. Aceasta le-a urat succes salvatorilor în misiune și reușite cât mai multe în salvarea oamenilor din ghearele dezastrului.

Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea – veți munci fără pauze, căutând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă. Transmit condoleanțe familiilor lovite de această calamitate și le urez forță de muncă, curaj și speranță tuturor celor care luptă contracronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova, a pornit în această seară spre Turcia, la ora 21:00, pe roți.

”Specialiștii în căutare și salvare urbană au decis deplasarea pe cale terestră, deoarece este important ca cele 12 auto speciale, proiectate pentru intervenția în astfel de calamități, să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede. Cu ajutorul acestor mașini dotate cu echipamente de intervenție, pot fi salvați mult mai mulți oameni, decât dacă s-ar interveni doar cu utilaje mici”, afirmă specialiștii IGSU.

Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova este formată din 55 de salvatori și este dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și are în componență 2 câini de căutare.

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit Turcia și nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială de intervenție de la Guvernului Turciei și a primit acceptul de misiune urmare a ofertei de ajutor înaintată astăzi către mecanismele Uniunii Europene și NATO, responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre.

Convoiul terestru al IGSU Moldova va traversa România și Bulgaria, având ca traseu Chișinău – Giurgiulești – Silistra – Edirne – Gaziantep(Turcia), până la locul dezastrului preconizându-se un parcurs cu o durată de circa 30 de ore. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Misiunea de căutare și salvare urbană care a demarat în această seară este a 3-a misiune internațională în coordonarea ministrului de interne Ana Revenco., care a reușit de la început să prezinte și să convingă Uniunea Europeană de capabilitățile de intervenție ale Republica Moldova.

Prin admiterea Republicii Moldova, la participarea în această misiune internațională de intervenție, MAI și IGSU dovedesc încă o dată că au un nivel de pregătire la standarde internaționale, iar Uniunea Europeană se bazează pe salvatorii noștri care vor contribui activ la căutarea și salvarea de vieți omenești în Turcia”, declară ministrul de interne, Ana Revenco.

Reamintim că două seisme de o magnitudine neobișnuit de puternică au zguduit noaptea trecută și astăzi Turcia și Siria. Cutremurele au făcut mii de victime, au distrus un număr impunător de clădiri și obiecte de infrastructură, mii de oameni rămânând sub dărâmături.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.