VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fostul șef al Direcției „Sud” a INI al IGP MAI, Nicolae Gavriliț, trimis pe banca acuzaților pe trei episoade de fals în declarații

Procuratura Anticorupție (PA) informează că, la 19 august a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a lui Nicolae Gavriliț, fost șef al Direcției „Sud” a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerul Afacerilor Interne (MAI), căruia i se incriminează săvârșirea a trei capete de acuzare, de fals în declarația de avere și interese personale.

Potrivit PA, Gavriliț este acuzat că, în perioada exercitării funcțiilor publice, în declarațiile de avere și interese personale  depuse, pe proprie răspundere la Autoritatea Națională de Investigații, pentru perioadele anilor fiscali  2017, 2019 și 2020, în scopul de a tăinui că anume el, împreună cu membrii familiei lui, sunt beneficiarii efectivi a unei case individuale din municipiul Chișinău, a înregistrat formal dreptul de proprietate pe numele părinților acestuia deși, în realitate acest bun imobil îi aparține ultimului.

Fostul șef de la INI mai este acuzat de către procurori în baza probelor administrate că,  în aceiași perioadă de timp indicată supra, a indicat în declarația de avere date false cu scopul de a-și putea justifica proveniența surselor financiare, indicând împreună cu soția acestuia  datorii în sumă de 80 000 Euro și 1 600 000 lei, fără a indica exact numele și prenumele persoanelor fizice care l-ar fi împrumutat pe el și soția lui, aspect care atestă precum că aceste împrumuturi nu au existat în realitate.

„Fostului șef de la INI, i se mai impută că, în declarația de avere pentru anul 2019, nu a declarat în mod intenționat un autoturism, pe care l-a dobândit în proprietate din 2019 și care a fost înregistrat pe numele soției sale. Ex-șeful de la INI mai este acuzat de către procurorii anticorupție că, în declarația de avere pentru anul 2020, nu a inclus în mod intenționat veniturile salariale ale soției sale, precum și nu a inclus faptul dobândirii în proprietate a unui terenul cu suprafața de 0,0598 ha, situat în mun. Chișinău. La fel, fostul funcționar este învinuit că a inclus în declarația de avere date false ce țin de suprafața unui apartament deținut în proprietate în mun. Chișinău, indicând suprafața de 66,63 metri pătrați, pe când în realitate suprafața fiind mai mare, și anume de 93,3 metri pătrați. În aceiași declarație pentru anul 2020, fostul șef de la poliție a inclus date false ce țin de valoarea unui garaj deținut în proprietate în mun. Chișinău, indicând că prețul acestuia constituie 39 891 lei, pe când în realitate prețul real achitat este  aproape dublu, mai mult de 79 000 lei”, menționează reprezentanții PA.

Fostul șef de la INI mai este urmărit penal de către procurorii anticorupție și pentru îmbogățire ilicită, în cadrul unei cauze penale pornite în aprilie 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.