VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fostul șef al CFM, Iurie Topală, rămâne în arest la domiciliu

Fostul șef al Căii Ferate din Moldova (CFM) Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu,  rămâne în arest la domiciliu pentru alte 30 de zile. Măsura a fost dispusă vineri, 24 februarie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Solicitarea procurorilor PCCOCS vine după ce aceeași instanță a satisfăcut demersul avocaților inculpatului, prin care acesta nu mai este deținut în arest preventiv, ci la domiciliu. Potrivit legii, în această fază judiciară a examinării dosarului, procurorii nu erau în drept să conteste acea încheiere judecătorească” anunță PCCOCS.

La 21 decembrie, PCCOCS a anunțat despre trimiterea pe banca acuzaților a fostului director al Calea Ferată din Moldova, extrădat din Belgia, pe două capete de acuzare, în dosarul întreprinderii pe care a condus-o.

Procurorii îl acuză pe fostul director de faptul că urmare a depășirii atribuțiilor de serviciu, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 milioane lei. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități, care au provocat întreprinderii daune în proporții de aproape 100 milioane lei.

De asemenea, fostul director general este învinuit că urmare a abuzului de serviciu, de  comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, a favorizat două întreprinderi care acordau servicii de transport Căii Ferate, fiind beneficiari efectivi ai acestora.

Urmare a acțiunilor persoanei acuzate, întreprinderile favorizate au beneficiat de tarife preferențiale la serviciile de transport feroviar, în perioada anilor 2017-2019, prejudiciind CFM cu peste 300 milioane lei.

Fostul șef de la CFM, Iurie Topală, reținut în ianuarie 2022 de către ofițerii INTERPOL în Belgia, a fost extrădat, pe 3 noiembrie 2022, în R. Moldova.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.