VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fost vicepremier pentru Reintegrare: R. Moldova trebuie să-și ridice nivelul de intervenție contra propagandei rusești

Autoritățile de la Chișinău trebuie să ridice nivelul de intervenție, pentru că propaganda rusă se va intensifica odată cu apropierea prezidențialelor și referendumului din toamna acestui an, susține fostul vicepremier pentru Reintegrare, George Bălan.

„Noi cu toții suntem martorii că suntem în plin război hibrid, cu toții am remarcat în 2022 o amploare mare a sunetelor, a falsurilor de minare de edificii în R. Moldova, atacurile hackerilor contra serverelor, am văzut o propagandă destul de intensă, chiar acum suntem martorii acesteia – unele clipuri care promovează unele idei anti-europene, unele fake-uri care au început să ia amploare, mesaje ascunse anti-europene, ele vor lua amploare și nu exclud că vor urma și încercări de destabilizare, de proteste, în încercarea de a periclita sau bloca desfășurarea referendumului. Am văzut că fugarul Șor declară că e puternic deranjat de acest referendum european și e un risc eminent pentru el și el va face tot posibilul ca să nu admită”, a declarat George Bălan, la o emisiune de la TVR Moldova.

El susține că autoritățile ar trebui să ridice nivelul de intervenție în lupta cu războiul hibrid purtat de Kremlin în adresa R. Moldova.

„Sigur că autoritățile încearcă să răspundă, dar nu întotdeauna instrumentele corespund cu riscurile care apar noi. În cazul de față noi suntem într-un război hibrid, respectiv autoritățile ar trebui să ridice nivelul de intervenție, nu doar de alertă. Autoritățile ar trebui să fie cu mult mai decise în acțiunile care le fac, instituțiile responsabile ar trebui să aibă împuternicirile de rigoare și, în același timp, schimbul de informații cu partenerii informaționali, preluarea experienței inclusiv a statelor baltice care au întreprins unele acțiuni cu mult mai dure și drastice față de propagandă, noi ar trebui să învățăm, preluăm și să implementăm. Într-adevăr vom fi într-o perioadă destul de complicată vara aceasta, toamna va fi una destul de tensionată, se va încerca destabilizarea, sunt unele forțe externe care vor face tot ce le stă în puteri să întreprindă acțiuni de a bloca astfel de referendumuri, de a stopa mișcarea R. Moldova spre UE, de a face o criză parlamentară, guvernamentală sau de alt gen pentru a declanșa alegeri sau a prelua puterea într-un mod dacă nu reușesc fizic să ajungă aici cu armata, dar să facă anumite provocări și destabilizări aici pe loc, respectiv, aici autoritățile ar trebui să fie cu mult mai decise și aici luând în considerare că există posibilitatea de a vota aceste schimbări aici în Parlament eu cred că ele trebuie să fie întreprinse acum cât nu e târziu”, a mai adăugat George Bălan.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.