Asociația Forța Fermierilor declară că reacția publică a Ministerului Agriculturii la solicitarea privind achitarea datoriilor la subvenționarea dobânzilor la credite până la data de 31 martie „a conținut multe elemente de manipulare”.
Într-un comunicat remis presei, Forța Fermierilor subliniază că „nu a cerut nici o derogare de la procedurile autorizării și achitării subvențiilor, ci a solicitat urgentarea acestora”.
„Dosarele la compensarea dobânzilor la credite bancare și nebancare au fost depuse la Agenția Intervenții și Plăți pentru Agricultură în perioada august-septembrie 2023 și au fost printre primele dosare ce țin de subvenționare în anul 2023. Conform sistemului «primul venit-primul servit» aceste subvenții urmează să fie achitate înainte de subvenții investiționale și cele pe etape. Cei din Ministerul Agriculturii cunosc foarte bine acest lucru. Tot ce am cerut noi pentru toți agricultori, indiferent de apartenența la asociație, ca aceste datorii la subvenționarea dobânzilor să fie achitate nu în vară, cum a fost în anul precedent, ci până la 31 martie, ținând cont de situația deplorabilă financiară a mai multor fermieri mici și mijlocii, care nu așteaptă alte subvenții în afară de cele cu compensarea dobânzilor”, precizează Forța Fermierilor.
Totodată, Asociația menționează că speră ca în timpul apropiat „să se vadă rezultatul reformei AIPA”.
„Solicitare noastră a fost înaintată și în contextul că mulți ani auzim despre necesitatea reformării AIPA astfel încât să fie accelerate toate procedurile de procesare și achitare a dosarelor de subvenționare. Anul trecut nu odată Ministerul Agriculturii a vorbit de extinderea cu 60 de unități personalul AIPA și majorarea salarizării, ceea ce ar trebui să contribui la celeritatea proceselor în cadrul instituției. Acum, în situația critică pentru sectorul agrar, e cazul să vedem rezultatul reformei în AIPA, dacă ea a avut loc”, se mai arată în comunicat.
Reamintim că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a solicitat la data de 16 ianuarie 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru o măsură suplimentară de sprijin pentru agricultori.
„Eligibili sunt agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023, la cultura porumb și cei din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023, în baza actelor de constatare eliberate de CSE. În prezent, ministerul elaborează o Hotărâre de Guvern pentru aplicarea acestei măsuri. Totodată, pentru a preveni dezinformarea comunității agricole privind posibilitatea prioritizării procesului de subvenționare a ratei pentru creditele accesate, anunțăm că AIPA tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori. Informăm că, se respectă cu strictețe principiul primul venit-primul servit în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. La 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate 6572 cereri de acordare a subvențiilor pe cele 5 forme de subvenționare (avans, post-investitii, complementare, pe etape, plăți directe pentru sectorul zootehnic)”, se arată în comunicatul MAIA.
Totodată, instituția precizează că la situația din 22 ianuarie AIPA a reușit achitarea a 878 de cereri de acordare a subvențiilor in sumă de circa 155 milioane de lei.
„Atragem atenția că, acordarea priorității unor măsuri, în defavoarea altora și înafara principiului primul venit-primul servit este o acțiune discriminatorie față de agricultori. MAIA și AIPA nu vor face derogări de la principiul echității în acordarea sprijinului financiar, din respect pentru toți agricultorii din țară. Îndemnăm fermierii să apeleze direct angajații ministerului sau AIPA ori de câte ori au întrebări privind procesele și principiile de funcționare a unor măsuri”, se mai arată în comunicatul MAIA.