În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze semințe de floarea-soarelui mult sub prețul de cost iar din această cauză sunt foarte aproape de faliment. Asociația „Forța Fermierilor” susține că fabricile autohtone de producere a uleiului importă materie primă din Ucraina și cer autorităților să interzică importul de floarea-soarelui cel puțin până la finalul anului. În caz contrar, fermierii amenință cu proteste.
Problemele cu care se confruntă producătorii de floarea-soarelui au fost discutate de Asociația „Forța Fermierilor” la ședința de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu mai mulți traderi din piața cerealelor și oleaginoaselor.
Potrivit asociației, prețul la semințele de floarea-soarelui în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kg și este mai mic cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale.
„Se repetă scenariu cu grâu și orz, agravat prin faptul că la sudul țării din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se arată în comunicatul asociației „Forța Fermierilor”.
În urma discuțiilor, reprezentanții Asociației susțin că au constatat unele lucruri grave în privința importurilor de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.
„Noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați că întreprinderea a încheiat un contract pentru importul de floarea-soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința și s-au comportat foarte arogant, nu au infirmat informația respectivă. Imediat după întâlnirea la minister, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, precizează asociația.
În acest context, ținând cont de promisiunile anterioare ale prim-ministrului, Asociația Forța Fermierilor cere urgent să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie 2023. În caz contrar protestele fermierilor sunt inevitabile, susțin membrii asociației.