VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fondatorul „Yandex” condamnă războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei: Sunt îngrozit

Fondatorul Yandex, Arkadi Voloj, a vorbit pentru prima dată din februarie 2022 despre invazia rusă în Ucraina. Omul de afaceri, care mai are active în Rusia, a condamnat războiul și l-a numit barbar.

„Sunt categoric împotriva invaziei barbare a Rusiei în Ucraina, unde, ca mulți, am prieteni și rude. Sunt îngrozit că în fiecare zi sunt aruncate bombe asupra caselor ucrainene”, a declarat Voloj, potrivit BBC.

Potrivit omului de afaceri, în ciuda faptului că nu mai locuiește în Rusia din 2014, acesta înțelege că „are o cotă de responsabilitate pentru acțiunile țării”.

„Au fost multe motive pentru care a trebuit să tac. Puteți argumenta despre actualitatea afirmației mele, dar nu despre esența acesteia. Sunt împotriva războiului”, a subliniat Voloj.

După cum se menționează în declarația omului de afaceri, în ultimul an i s-au pus „o mulțime de întrebări, și mai ales multe dintre ele au apărut în această săptămână”.

Într-adevăr, încă de la începutul războiului din Ucraina, Voloj a fost criticat pentru că nu a luat o poziție clară față de invazia rusă. Un nou val de critici l-a lovit la sfârșitul săptămânii trecute, când jurnaliștii au descoperit că într-o biografie de pe site-ul său personal, Voloj s-a autointitulat „antreprenor israelian născut în Kazahstan”, fără a menționa Rusia, unde a trăit și a făcut afaceri.

Reproșurile au fost de mult exprimate împotriva Yandex-ului fondat de Voloj, inclusiv din cauza principiilor serviciului Yandex.News.

La câteva zile după izbucnirea războiului, Lev Gherșenzon, fostul șef al Yandex.News, a acuzat public compania că este un „element cheie în ascunderea informațiilor” despre invazia rușilor și i-a îndemnat pe foștii săi colegi să renunțe

„Faptul că o parte semnificativă a populației ruse poate crede că nu există război este baza și forța motrice a acestui război. Yandex astăzi este un element cheie în ascunderea informațiilor despre război. Fiecare zi și oră de astfel de „știri” sunt vieți omenești. Și voi, foștii mei colegi, sunteți responsabili pentru asta”, a scris Gherșenzon la 1 martie 2022.

Cu toate acestea, conducerea companiei nu a dat curs acestor apeluri atunci. Pe 18 aprilie anul trecut, Yandex a eliminat din rezultatele căutării link-urile către publicațiile Meduza, Mediazona, Current Time (incluse în registrul mass-media care acționează ca agenți străini), BBC și alte zeci de publicații ale căror site-uri web au fost blocate la scurt timp după începerea războiului. În același timp, Yandex a eliminat site-urile Facebook și Instagram (deținute de Meta, care este recunoscută ca extremistă și interzisă în Rusia) din rezultatele căutării.

În ianuarie 2023, Yandex a fost din nou în centrul unui scandal după ce o scurgere de informații a dezvăluit că motorul de căutare al companiei a cenzurat imagini și videoclipuri, astfel încât imaginile președintelui rus Vladimir Putin și simbolurile Z să nu apară în locuri neplăcute pentru autoritățile ruse.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.