VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fiecare al doilea stat din lume se confruntă cu un declin al sistemului lor democratic

Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemului democratic. Concluzia se regăseşte într-un raport de referinţă privind democraţia în lume publicat joi. Raportorii notează pentru acest an cea mai lungă „recesiune democratică”, scrie AFP, citată de ziua.md. 

„Este al şaselea an consecutiv în care asistăm la mai multe democraţii în declin decât în progres”, a declarat pentru AFP Michael Runey, co-autor al studiului realizat de IDEA International, Institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală.

Expertul susține că această tendinţă reprezintă cea mai lungă „recesiune democratică” observată vreodată de organizaţie de când a început să colecteze date, în 1975. Acest val de declin al sistemelor democratice la nivel global poate fi ilustrat, printre altele, de loviturile de stat de pe continentul african.

„De asemenea, asistăm la un declin al democraţiilor din Europa, America de Nord şi Asia care, din punct de vedere istoric, erau perfomante”, mai spune Michael Runey.

Potrivit raportului, „bazele democraţiei slăbesc în întreaga lume”, cu probleme “de la alegeri viciate la drepturi restricţionate”. Din cele 173 de ţări studiate, 85 au avut rezultate slabe la cel puţin „un indicator cheie al performanţei democratice în ultimii cinci ani”.

În categoria drepturilor, autorii subliniază că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire au cunoscut mai multe scăderi, deşi nu sunt semnificative la nivel global. În ceea ce priveşte statul de drept, s-au înregistrat îmbunătăţiri „după mulţi ani de stagnare a nivelurilor de corupţie”, potrivit raportului.

„Vedem semne de speranţă în ţări izolate din întreaga lume”, cum ar fi în Europa Centrală sau pe continentul african. „Dar, în general, imaginea rămâne foarte negativă”, conchide raportul.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.