VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fiecare a treia persoană a beneficiat de medicamente compensate în 2023

Aproape 758 de mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Suma totală a cheltuielilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate a depășit 930 de milioane de lei.

Potrivit CNAM, din numărul total de beneficiari, peste 756 de mii au primit medicamente compensate, iar 77 de mii de persoane, pe lângă medicamente, au beneficiat și de dispozitive medicale compensate – teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, ace pentru stilou injector de insulină, seringi sterile cu ac pentru insulină, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.

Cei mai mulți, aproape 480 de mii, au beneficiat de preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 125 mii – de medicamente și dispozitive medicale contra diabetului zaharat.

În anul 2023, în lista medicamentelor compensate au fost incluse opt denumiri comune internaționale noi pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi: maladii cardiovasculare, glaucom și pentru maladiile noi incluse în listă – psoriazis și cancer mamar.

În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 167 de denumiri comune internaţionale.

Totodată, în anul 2023, au fost incluse și două categorii noi de dispozitive medicale pentru pacienții cu diabet zaharat: ace pentru stilou injector de insulină și seringi sterile cu ac pentru insulină prescrise în condiții de ambulatoriu. De asemenea, pentru pacienții care necesită stome au fost introduse mai multe modele de stome intestinale și urinare.

Cel mai scump medicament compensat din fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost utilizat anul trecut de pacienții cu scleroză multiplă, iar suma anuală achitată de Compania Națională de Asigurări în Medicină per beneficiar a fost de peste 119 de mii de lei.

Medicamentele compensate sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog, oncolog în timp ce rețeta pentru dispozitivele medicale compensate este eliberată de medicul de familie la indicaţia medicului specialist.

Medicamentele și dispozitivele medicale compensate pot fi ridicate la prezentarea rețetei în orice farmacie contractată de CNAM pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În anul curent, CNAM a planificat în fondurile de asigurare medicală obligatorie peste un miliard de lei pentru medicamente și dispozitive medicale compensate.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.