VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, organizat la Iași, Chișinău şi Cahul

Spectacole, recitaluri poetice și lansări de carte – sunt doar câteva dintre manifestările artistice care vor aduna publicul iubitor de frumos, din Moldova și România, la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul va avea loc în perioada 16 -19 mai, la Iași, Chișinău şi Cahul.
Pe 16 și 17 mai, la Iași, România, va avea loc spectacolul „Scrisoare din Basarabia” în memoria poetului Grigore Vieru, cu participarea actriței Daniela Nane, a compozitorului și cântărețului Nicu Alifantis și formației Fragile Band. Va fi organizată conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, susținută de poeții Ștefan Mitroi și Gheorghe Mihai Bârlea și  colocviul „Receptarea operei lui Grigore Vieru și a scriitorilor basarabeni în spațiul românesc”. De asemenea vor avea loc și lansări de carte.

La Chișinău, Republica Moldova, festivalul va fi deschis pe 18 mai, ora 10.00, cu un recital poetic și depuneri de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Programul va continua la ora 11:30 în Sala Mică a Academiei de Științe a Republicii Moldova, unde va avea loc Conferința științifică „Grigore Vieru: duminica cuvintelor românești”, susținută de academicienii Mihai Cimpoi și Theodor Codreanu, potrivit IPN.

Prima zi se va încheia la ora 18:00, în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial cu participarea sopranei Claudia Caia de la Opera Națională București, actorului Nicolae Darie, Artist al Poporului, Nicolae Gribincea și Ansamblului etnofolcloric „Plăieșii”, interpretului Oleg Spînu, participant la „Românii au talent”, formațiilor artistice consacrate de elevi și studenți.

Pe 19 mai Festivalul se va desfășura la Cahul, Republica Moldova. La ora 11:00, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, va avea loc Spectacolul muzical poetic „Requiem pentru Grigore Vieru” cu participarea elevilor, studenților, cenaclurilor literare și formațiilor artistice din raionul Cahul și din Brăila, România.

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”  este organizat de Centrul Cultural- Științific „Grigore Vieru” Chişinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Asociația Culturală „Feedback” Iaşi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Științe a Republicii Moldova, Direcția Generală Învățământ Cahul, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ateneul Național din Iași, Consiliul Raional Cahul și alte instituții și organizații.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.