VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii protestatari au deblocat accesul către Vama Leușeni, după întâlnirea cu premierul Dorin Recean

Drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița a fost deblocat în această seară, în urma dialogului dintre premierul Dorin Recean și reprezentanții producătorilor de cereale. De asemenea, fermierii au spus că-și suspendă protestele pentru patru zile.

Premierul i-a informat că a fost alocată o sumă de 50 de milioane de lei pentru 400 de agricultori, în vederea compensării pierderilor în urma calamităților din 2023 și că procesul de depunere a dosarelor a început deja.

În plus, Guvernul va iniția un program de credit, garantat de stat, cu un plafon de aproximativ 500 000 lei, în sprijinul sectorului agricol.

„Blocarea drumurilor și vămilor nu va aduce mai multe subvenții sau alocări din partea Guvernului pentru agricultură”, a declarat premierul Recean la discuția cu producătorii de cereale, citat de Ziarul Național.

De partea cealaltă, fermierii așteaptă o nouă întrevedere cu premierul Recean, programată pentru 20 februarie, ora 10.00. Aceștia au anunțat că soluțiile propuse de premier nu rezolvă mare lucru, iar dacă autoritățile nu vor întreprinde și alte măsuri, atunci vor bloca din nou drumul.

După ședința de azi cu fermierii, și oficialii de la Ministerul Agriculturii au reiterat angajamentul autorităților față de dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și sprijinirea agricultorilor, în scopul asigurării securității alimentare a țării și creșterii economice.

Vicepremierul Vladimir Bolea a propus următoarea măsură pentru soluționarea dificultăților întâmpinate de producătorii de cereale, și anume: crearea unui mecanism de garantare a creditelor, administrat de către Organizația pentru Dezvoltare Agricolă (ODA), pentru a le facilita accesul la finanțare pentru continuarea și dezvoltarea activităților agricole. S-a propus ca mecanismul de garantare a creditelor să aibă o valoare de 500.000 lei per solicitant. Mai mult, statul se angajează să garanteze 90% din valoarea creditului, o măsură de sprijin care subliniază angajamentul guvernamental față de sectorul agricol și recunoaște importanța acestuia pentru economia națională.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.