Republica Moldova riscă să fie cuprinsă de proteste dacă Guvernul nu adoptă de urgență, în această săptămână, decizia privind interzicerea temporară a importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina. Declarația a fost făcută de Asociația ”Forța Fermierilor”, care insistă ca, în cel mai scurt timp, autoritățile să găsească și fonduri necesare pentru a compensa pierderile agricultorilor provocate de ”micșorarea catastrofală” a prețurilor pentru cereale.
”Organizația noastră reiterează a căta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 miliarde de lei. În prezent, prețul unui kg de grâu a coborât la 2,8 lei, pe când prețul de cost este circa 5 lei. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea-soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei”, se arată în declarația Asociației ”Forța Fermierilor”.
Agricultorii susțin că dacă nu vor fi luate măsuri de urgență, în cel mult două luni, din cauza invaziei de producție din Ucraina, nu vor mai fi spații necesare pentru depozitarea cerealelor din recolta nouă, iar prețurile la materia primă vor continua să scadă.
”Acest lucru va aduce insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor. Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova”, se mai arată în declarație.
Acest subiect a fost discutat weekendul trecut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei întrevederi cu omologul său ucrainean Mikola Solski, aflat într-o vizită vizită în Moldova. În cadrul discuțiilor, Vladimir Bolea l-a anunțat pe demnitarul de la Kiev despre intenția Republicii Moldova de a se alinia la decizia UE de instituire a unei măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina, cu asigurarea tranzitului prin țara noastră.
Amintim, în data de 2 mai, Comisia Europeană a decis restricționarea temporară a importurilor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina în cinci țări UE – Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. În același timp, UE a acordat a doilea pachet de sprijin pentru agricultorii din aceste state care, cu dublarea sumelor din bugetele naționale, va fi de 200 de milioane de euro.