VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii, indignați că nici până azi nu au primit motorina promisă: Situația a devenit una ridicolă

Asociația „Forța Fermierilor” susține că situația privind distribuirea motorinei promise este deja una ridicolă, iar guvernul nu-i anunță când va ajunge exact combustibilul la agricultori. În replică, Ministerul Agriculturii susține că la nivel de dosare a fost parcursă toată procedura și că acum Ministerul de Interne, prin Agenția Rezerve Materiale, este responsabil de distribuirea motorinei.

„Situația cu motorină română este deja ridicolă. Epopeea durează aproape un an. Peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la AIPA în baza unui Regulament, aprobat de Guvern. Însă combustibilul așa și nu a venit. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare refuză să comunice cu Asociația Forța Fermierilor pe acest subiect. Toate mesajele și întrebările noastre rămân fără răspuns. Mulți agricultori, care au depus cereri la AIPA,, se află în starea financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță. Ei nu-și pot planifica activitate și cer măcar certitudine în privința termenului exact a repartizării dieselului. În acest context, lipsa reacției Ministerului Agriculturii nu poate fi înțeleasă și provoacă revolta fermierilor, se arată într-o adresare disperată a fermierilor.

Ministerul Agriculturii susține însă că au fost parcurși toți pașii legali și birocratici, iar acum urmează doar ca Agenția Rezerve Materiale să distribuie motorina.

„La 24 noiembrie 2023, AIPA s-a adresat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a convoca Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare, iar în rezultat, la 18 decembrie 2023, Comisia a aprobat lista, precum și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern. Distribuirea ajutorului umanitar către fermieri va fi asigurată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne”, se arată în comunicatul MAIA.

Amintim, eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1500 hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă. Vă mulțumim pentru colaborare Serviciul informare MAIA

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.