VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii cheamă premierul la discuții și cer instituirea stării de urgență în agricultură

Agricultorii mici și mijlocii riscă să falimenteze, fapt ce va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. Fermierii trag un semnal de alarmă și spun că seceta, excesul producției agricole din Ucraina și embargoul impus de Rusia produselor moldovenești aduc domeniul agriculturii într-un colaps total. Agricultorii cer instituirea stării de urgență în domeniu, fapt ce ar permite amânarea plăților față de creditori și acordarea unor facilități fiscale, transmite IPN. 

Într-o scrisoare comună semnată de președintele Federației Naționale a Fermierilor, președintele Asociației Moldova Fruct și președintele Asociației Forța Fermierilor, agricultorii fac apel către premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și către ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, privind identificarea unui consens pentru declararea stării de urgență în domeniul agriculturii.

Potrivit fermierilor, seceta a compromis 80-90% din recolta de porumb și 60-70% din recolta de floarea soarelui și sfecla de zahăr. Interdicția politică la importul produselor moldovenești în Federația Rusă lovește în ramurile pomiculturii și viticulturii.

În scrisoarea comună se mai menționează că agricultorii sunt presați de multiplele datorii față de bănci, furnizori și alți creditori.

„Federația Națională a Fermierilor, Forța Fermierilor și Asociația Moldova Fruct convoacă pe data de 5 septembrie 2022, ora 11:00, ședința comună a Consiliilor de Administrare, la care invităm să participe doamna prim-ministră și domnul ministru. În cadrul întrunirii propunem să discutăm revendicarea noastră comună cu declararea stării de urgență și emiterea deciziei de Comisia Situații Excepționale”,  se menționează în scrisoarea comună a fermierilor.

Liderii celor trei asociații semnatare menționează că mai mult de o lună agricultorii au avut un dialog permanent cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare privind necesitatea instituirii stării de urgență, însă discuțiile nu s-au soldat cu succes.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.