VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii cer din nou interzicerea importului de floarea soarelui din Ucraina: „Autoritățile tac chitic. Au uitat de promisiuni”

Directorului executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari acuză autoritățile de complicitate cu holdingul Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi, în procesul distrugerii fermierilor mici și mijlocii, în situația în care autoritățile nu iau măsuri în legătură cu importul masiv de floarea soarelui din Ucraina. 

Slusari dă exemplu Bulgariei care a interzis importul de floare soarelui din Ucraina pentru pentru două luni.

„Totul a fost coordonat cu ministru al agriculturii Ucrainei. Profesionist și fără supărări. Peste două luni părțile au convenit că va fi mecanismul de licențiere a exportului-importului. Ce la noi ? La noi ieri Trans Oil a mai importat aproape 1000 tone. Luni cred că o să mai aducă și închide prima tranzacția din toamnă de import în cantitate de 3000 tone. Din informația noastră de tot se planifică pănă în primăvară 2024 importul de circa 300 mii tone de răsărită”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Directorului executiv al Asociației susține că autoritățile au uitat de promisiunea „că la primele semne de invadare a pieței vor interveni” astfel ca piața autohtonă să nu fie invadată de importul de floarea soarelui din Ucraina.

„Autoritățile noastre tac chitic. Au uitat de promisiune că la primele semne de invadare a pieții vor interveni. N-am auzit să fie măcar discutat subiectul cu Ucraina. Probabil Vaja nu le permite. Scopul lui este clar. Falimentul fermierilor mici și mijlocii ! Nu este clar dacă avem Ministerul Agriculturii Republicii Moldova sau Ministerul Trans Oil ! A doua varianta tot mai mult se conturează”, a declarat Slusari.

Reamintim că recent, membrii Asociației „Forța Fermierilor” au solicitat interzicerea urgentă a importului de floarea-soarelui în R. Moldova.

Potrivit datelor prezentate de Asociație, prețurile s-au prăbușit în ultima perioadă cu aproximativ doi lei per kg, iar în aceste condiții „fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.