VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Felicitările șefului Parlamentului și premierului pentru femeile Moldovei

Noi am spart tiparele și am demonstrat că acea societate patriarhală de cândva nu mai există. Este unul dintre mesajele transmise de șeful legislativului, Igor Grosu, cu ocazia Zilei de 8 martie.

Președintele Parlamentului a făcut și o tradițională statistică de gen. Potrivit lui Igor Grosu, în legislativ sunt 41 de deputate din 101, în secretariatul Parlamentului activează 142 de femei, ceea ce reprezintă 75% din numărul total al funcționarilor publici din instituție. Demnitarul nu a vorbit însă despre cota femeilor în funcțiile de conducere din Parlament.

„Avem peste 40% femei consiliere locale urmare a alegerilor din toamna anului 2023 în urma modificărilor la Codul Electoral. Femeile au obținut mai multă protecție și siguranță în viața publică și privată, iar la bază au stat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea în lumea muncii. A fost creată Agenția naționala pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Femeile au obținut dreptul de a lucra și păstra indemnizația de maternitate în perioada concediului de maternitate. Femeile au mai multă libertate în viața profesională și cea de familie – am reglementat în Codul Muncii programul flexibil de lucru. Femeile își pot dezvolta afaceri ușor și fără piedici – am votat amendament pentru a extinde termenul de desfășurare a activității în bază de patentă pentru Turismul Rural. Vom munci în continuare împreună pentru a oferi șanse egale și un spațiu sigur de dezvoltare pentru toate femeile și fetele din Republica Moldova”, se arată în mesajul lui Igor Grosu.

Și premierul Dorin Recean a declarat că, datorită implicării femeii, multe dintre structuri avansează mai rapid.

„Femeile schimbă lumea în fiecare zi, excelând în diverse domenii, de la știință și tehnologie la afaceri, cultură și servicii publice. Prin muncă, ambiție, competență și profesionalism, femeile își urmează pasiunile și inspiră generații întregi. Și sunt mândru să avem femei lidere, care conduc echipe și aduc multe schimbări pozitive. Locul unei femei este cu adevărat oriunde dorește ea să fie – pe scenă, conducând o companie, o aeronavă sau o țară. Și fiecare fată trebuie să crească știind că nu există limite pentru ambițiile și visele ei, că poate atinge orice obiectiv pe care și-l propune și că merită să fie recunoscută și apreciată pentru contribuția sa egală în societate. De Ziua Internațională a Femeii, încurajăm o dată în plus tinerele și tinerii să-și urmeze pasiunile și să-și atingă potențialul în orice domeniu își propun”, se arată în mesajul lui Dorin Recean.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.