VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Familiile cu copii din R. Moldova vor beneficia de suport din partea statului. Noul program lansat de Guvern

Familiile cu copii din R. Moldova vor beneficia de suport din partea statului în cadrul Programului național „Familia”. Inițiativa a fost lansată astăzi, 21 septembrie, de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a prezentat acțiunile și categoriile de cetățeni incluse în pachetul de măsuri.

Scopul Programului „Familia” este de a oferi o protecție socială mai bună copiilor din toate categoriile sociale, de a extinde serviciile adresate copiilor în dificultate și de a susține familiile tinere cu noi opțiuni de creștere și îngrijire a copilului. 

Astfel, programul include următoarele:

  • Dreptul la indemnizația lunară de ingrijire a copilului până la vârsta de 2 ani a fost extins – începând din 1 octombrie 2022, orice copil nou-născut din Republica Moldova beneficiază de acest tip de indemnizație, în valoare de 1000 lei lunar, indiferent de statutul părinților (asigurat/neasigurat social). Măsura intră în vigoare din 1 octombrie 2022.
  • Indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni (2 și mai mulți), născuți dintr-o singură sarcină, se majorează de la 370 de lei la 500 de lei pentru fiecare copil. Indemnizația se acordă din data nașterii copiilor până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indiferent de statutul părintelui (asigurat/neasigurat social).Măsura intră în vigoare din 1 octombrie 2022.
  • Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2023, cu 864 de lei – crescând de la 10.068 lei până la 10.932 lei. Această indemnizație este acordată fiecărui copil născut viu, înregistrat la Agenția Servicii Publice, și poate fi solicitată în decurs de cel târziu 12 luni de la nașterea copilului. Cuantumul majorat al indemnizației va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, în perioada noiembrie-decembrie 2022.
  • Circa 25.000 de copiii vor beneficia, începând din septembrie 2022, de o indemnizație de până la 4000 de lei, acordată pentru prevenirea separării copiilor de părinți. Suportul financiar se acordă familiilor pentru asigurarea condițiilor adecvate pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea și tratarea copilului bolnav sau pentru prevenirea oricărei situații de risc care ar putea cauza separarea copiilor de părinți. socială din localitatea de reședință.
  • Începând cu 1 septembrie 2022, intră în vigoare o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului – achitarea a 90% din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului. De asemenea, rămân în vigoare și celelalte opțiuni de achitare a indemnizației de creștere a copilului, și anume: a)în cuantum de 60% din venit pentru primele 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și în cuantum de 30% din venit pentru următoarele 12 luni; b)în cuantum de 30% din venit de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la împlinirea vârstei de 3 ani a acestuia.
  • Perioada în care tații pot solicita concediul paternal de 14 zile a fost extinsă de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului, începând din 1 septembrie 2022. Totodată, beneficiarii de concediu paternal pot solicita indemnizația paternală de creștere a copilului, acordată prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS). Cuantumul acesteia constituie 100% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 3 luni înainte de luna naşterii copilului.
  • Începând din septembrie 2022, părinții vor putea beneficia de aranjamente flexibile a programului de muncă, în baza art. 100 prim din Codul Muncii al Republicii Moldova, care a fost modificat. Acestea pot fi negociate cu angajatorul atât în momentul angajării, cât și pe parcursul activității, ulterior fiind incluse în contractul individual de muncă sau în acordul suplimentar la acesta. Salariații care activează după un program de muncă flexibil beneficiază de aceleași drepturi privind calcularea vechimii în muncă, durata concediului anual de odihnă ș.a.

Pentru mai multe detalii, accesați familia.gov.md.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.