VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Exportul de struguri din R. Moldova a crescut cu peste 30% față de anul trecut

Producătorii de struguri pentru masă înregistrează situație favorabilă pe segmentul exporturilor. În ultimele două săptămâni, viticultorii au reușit să majoreze cantitativ și valoric exportul de struguri cu 32,5% și respectiv cu 38,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor prezentate de Serviciul vamal al Republicii Moldova, în ultimele 2 săptămâni, au fost exportate circa 10 mii tone în valoare totală de peste 6 milioane dolari.

Astfel, pe piața CSI au fost exportați 5,2 mii tone sau circa 54%, la preț de 0,51 dolari per kg. Pe piața UE – 3,6 mii tone, ceea ce constituie 37%, la preț de 0,86 dolari per kg iar alte 0,8 mii tone (9%) au fost exportate pe piețele din alte țări.

Potrivit MAIA, Principalele destinații ale exportului de struguri sunt Federația Rusă – 3,3 mii tone (34%), cu prețul per kg de 0,47 USD și România – cca 2,1 mii tone (sau 22%), cu prețul per kg de 0,78 USD.

În prezent, conform deciziei Parlamentului European, producătorii din Republica Moldova au oportunitatea de a exporta struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative, însă, este necesar ca aceștia să își coordoneze activitățile astfel încât strugurii destinați exportului să corespundă cerințelor de calitate și siguranță ale țării de destinație.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.