VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Exportul de arme, la un nivel record în Germania

Guvernul german a stabilit un nou record pentru exporturile de arme în 2023, potrivit datelor oficiale, autorizând vânzări în valoare de cel puţin 11,71 miliarde de euro, în principal datorită asistenţei trimise Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres. 

Recordul anterior a fost de 9,35 miliarde de euro, stabilit în 2021. Comparativ cu 2022, creşterea din acest an a fost de 40%, potrivit datelor Ministerului Economiei. 

Mai mult de o treime din exporturile pentru 2023, în valoare totală de 4,15 miliarde de euro, au fost destinate Ucrainei pentru campania de apărare împotriva invadatorilor ruşi, scrie sursa citată.

În primul an de război în Ucraina, pentru această ţară au fost aprobate livrări de arme germane în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv sisteme de apărare aeriană şi artilerie grea. În acest an, tancurile de luptă principale Leopard 2 au fost predate după o ezitare iniţială din partea guvernului german.

Datele se referă la perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 12 decembrie, timp în care Germania a aprobat 6,15 miliarde de euro pentru arme şi 5,57 miliarde de euro pentru alte echipamente militare în întreaga lume.

Aproape 90% au fost direcţionate către state UE şi NATO, Ucraina şi ţări care sunt tratate în mod similar cu statele NATO în ceea ce priveşte controlul exporturilor de arme, de exemplu, Japonia, Australia şi Coreea de Sud.

Pentru aşa-numitele ţări terţe, cum ar fi Israel, Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, guvernul german a dat undă verde vânzării de arme şi alte echipamente de apărare produse în Germania în valoare de 1,18 miliarde de euro.

Israelul a primit în acest an exporturi de arme în valoare de 323,2 milioane de euro din partea Germaniei, de aproximativ 10 ori mai mult decât în tot anul 2022.

Majoritatea celor peste 200 de licenţe individuale pentru Israel au fost eliberate în urma atacului terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit informaţiilor anterioare ale ministerului. Componentele pentru sistemele de apărare aeriană şi echipamentele de comunicaţii au fost principalele exporturi.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.