VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expicațiile oferite de ANRE cu privire la majorarea prețului la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri maximale de comercializare a produselor petroliere, care intră în vigoare marți, 18 octombrie. Astfel, prețul benzinei COR 95 va fi de 25,21 lei/litru, cu 10 bani mai mult decât astăzi, iar litru de motorină va costa 28,53 lei, cu 58 bani mai scump. Potrivit ANRE, majorarea semnificativă a prețului la motorină este dictată de nivelul ridicat al cotațiilor Platts la acest tip de carburant.

Cotațiile medii Platts la motorină, pentru ultimele 14 zile utilizate de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, s-au majorat continuu pe parcursul lunii octombrie, ajungând la nivelul mediu de 1134 $/tona sau cu 16% mai mult, comparativ cu acum două săptămâni.

Este de menționat că bursele internaționale au înregistrat în prima jumătate a lunii curente un nivel ridicat al cotațiilor la carburanți, în special la motorină, în contextul embargoului care se așteaptă pentru importurile de petrol din Rusia și ca urmare a deciziei OPEC+ de a micșora extracția de petrol. În consecință, în cadrul sesiunilor bursiere din luna curentă, cotațiile zilnice la motorină au ajuns inclusiv la nivelul de 1220 $/tona.

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția.

Potrivit ANRE, nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.