VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Experți: Guvernarea trebuie să renunțe la retorica electorală și să livreze rezultate

Președintele Republicii Moldova se bucură de un suport extern fără precedent, însă Guvernul nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor. Opinia aparține expertului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, potrivit căruia acțiunile Executivului știrbesc din imaginea șefului statului.

Și comentatorul politic Ion Tăbârță spune că echipa guvernamentală ar trebui să renunțe la retorica electorală și să livreze rezultate pentru cetățeni.

Potrivit legii bugetului de stat pentru anul 2023, peste 5,5 miliarde de lei sunt granturi oferite de partenerii externi ai Republicii Moldova. Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că banii sunt oferiți cetățenilor grație imaginii impecabile pe care o are președintele Maia Sandu pe plan extern. Guvernul nu oferă randament pe măsura eforturilor depuse de șeful statului, spune Veaceslav Ioniță.

„Dacă ne uităm la suportul financiar extern, toate intrările de granturi și împrumuturi sunt strâns legate de călătoriile președintelui țării. Avem un suport politic fără precedent pentru președinte, pentru că deputații și Guvernul au fost anonimi, cu tot respectul. Suportul vine mai mult pentru depășirea crizei energetice, iar Guvernul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

Președintele este motorul, însă mașina a rămas în urma motorului. Eforturile președintelui au dus la ceva, dar la capitolul Guvern nu avem nimic. Cred că există sabotaj în interiorul ministerelor, nu la nivel de miniștri, dar mai jos. Multă lume gândește că decât să facă ceva și ulterior s-o pățească, mai bine nu face nimic. Guvernul trage imaginea președintelui în jos”, a spus Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, potrivit IPN.

Și comentatorul politic Ion Tăbârță spune că anul 2022 a fost marcat de o activitate mai puțin prodigioasă a Cabinetului de miniștri. Potrivit expertului, guvernarea ar trebui să atragă în echipă persoane profesioniste, făcând abstracție de apartenența politică a acestora.

„Actualul Guvern putea face mai mult. Da, avem cauze obiective externe, însă au fost probleme și în competența actului de guvernare. Guvernarea trebuie să realizeze că trebuie să iasă din retorica electorală pe care a avut-o în anul 2021. Chiar și în condiții complicate, este timpul să înceapă a livra rezultate pentru cetățeni.

PAS de la bun început și-a îngustat potențialul de cadre. Ei au mers doar pe echipa lor, dar este o echipă neexperimentată, cred că puteau coopta chiar și de la Platforma DA persoane. PAS a mers pe experți din societatea civilă, dar a fi un bun expert nu este echivalent cu a fi un bun ministru sau funcționar de stat”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit la 6 august 2021 cu voturile  deputaților PAS. Primul care a plecat din echipa guvernamentală a fost vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski.

Ulterior, și-au dat demisia ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.