VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Veniturile populației Moldovei vor trece în acest an de pragul de 200 miliarde de lei

În 2023, toate veniturile populației sub formă monetară vor trece pragul de 200 de miliarde de lei și vor ajunge la cel puțin 215 miliarde de lei, ceea ce este cu 22 de miliarde de lei mai mult decât în 2022. Prognozele aparțin expertului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul scrie pe blogul său că veniturile după puterea reală de cumpărare vor crește cu doar 1,4%, după ce în anul 2022 ele în valoare reală au scăzut cu 12,4%.

Astfel chiar dacă nominal veniturile sunt mari, totuși după puterea lor reală de cumpărarea noi suntem încă sub nivelul anului 2021 și cel mai probabil vom recupera căderea din 2022 doar către anul 2025. Pragul de 100 miliarde lei Moldova l-a trecut acum 8 ani. iar 10 ani în urmă veniturile totale ale moldovenilor se ridicau la 87 miliarde lei sau de 2,5 ori mai puțin decât acum. Cea mai mare sursă de venit sunt cele obținute din salarii, care în acest an le prognozăm la 94 miliarde lei, la care se adaugă alte 13 miliarde lei, salarii neoficiale. Estimarea salariilor neoficiale a fost efectuată în baza sondajelor privind salariile în plic efectuate de IDIS Viitorul în ultimii 5 ani”, precizează Ioniță.

Potrivit expertului, a doua sursă de venit sunt remitențele de peste hotare, care le estimăm la 42 miliarde lei.

Aici sunt incluse atât remitențele oficiale, cât și cele neoficiale venite pe diferite căi. estimarea lor este posibilă datorită mai multor sondaje IDIS Viitorul realizate în ultimii ani. Pe locul 3 ca sursă de venit sunt prestațiile sociale sub formă de pensii și ajutor social, pe care în acest an le estimăm la 39 miliarde lei. Veniturile din activitatea agricolă individuală, finalizează TOP-5 cele mai importante surse de venit ale populației cu o contribuție de 18 miliarde lei în 2023”, mai scrie expertul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.