VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Expert: Produsele importate de R. Moldova s-au scumpit mult mai tare decât cele exportate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Republica Moldova a trebuit să plătească mai scump pentru produsele importate, față de cele exportate. Despre aceasta a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 21 octombrie.

Potrivit expertului, în primele opt luni ale anului curent, exporturile moldovenești au ajuns la 2,9 miliarde de dolari. O creștere de 63,8% față de primele opt luni ale anului trecut și o creștere de circa 70% față de media ultimilor cinci ani. „Așa ceva nu am avut niciodată. Maxima istorică a fost anul trecut – 1,8 miliarde de dolari. Anul acesta avem cu 1,1 miliarde de lei mai mult”, a spus expertul.

Totodată, Ioniță a spus că 86% din toate exporturile Republicii Moldova au mers în primele opt luni ale acestui an către cinci țări. Este vorba de Ucraina – de 354,3 milioane de dolari și este legat de exportul produselor petroliere și a altor produse de primă necesitate. Spre România – de 341 de milioane de dolari. România este a doua țară care în ultimii șapte ani constant asigură Republicii Moldova creșterea exporturilor. Urmează Italia – cu 103,7 milioane de dolari. Bulgaria – cu 95,9 milioane de dolari și Turcia – cu 94,1 milioane de dolari.

Economistul a mai spus că în primul trimestru al acestui an produsele pe care Republica Moldova le-a importat au fost mai scumpe cu 27% față de primul trimestru din anul trecut. Iar produsele pe care le-a exportat au fost doar cu 8,7% mai scumpe.

Astfel, în primele trei luni ale anului curent, Republica Moldova a trebuit să exporte cu 16% mai multe bunuri și produse pentru a cumpăra același volum de bunuri și produse din anul trecut. „Producția noastră de export s-a scumpit cu mult mai încet decât cea de import.

În 2020, an de pandemie, pentru produsele pe care le-am exportat creșterea era mai mare în preț, produsele pe care le-am importat – mai mici în preț. Criza pandemică a dus la scăderea prețului la produsele petroliere, la gaz, energie electrică și am avut un an favorabil în care tot ce exportam se scumpea, iar tot ce importam – se ieftinea. Însă 2021 și 2022, avem o situație inversă, iar produsele pe care le importăm se scumpesc cu mult mai tare decât produsele pe care le exportăm”, a declarat economistul.

Analistul economic a mai menționat că în ultimii 21 de ani Republica Moldova a pierdut competitivitatea pe plan global cu aproape 20%. În fiecare an, în majoritatea cazurilor, ceea ce importa creștea mai repede în preț decât ceea ce exporta. Ca rezultat, astăzi trebuie să exporte cu 20% mai multe bunuri față de anii 2000 ca să procure același volum de bunuri ca în 2000.

În opinia lui Ioniță, Ministerul Economiei, Guvernul, dar și fiecare dintre noi trebuie să revadă ramurile competitive care să ne asigure cel puțin o paritate. În caz contrar riscăm să devenim o țară care în competiția globală are produse necompetitive în sensul de prețuri. „Și noi suntem într-o pierdere continuă. Din 2000 noi am avut un avantaj de preț doar în patru ani, circa 20%. Restul 17 ani am avut un dezavantaj”, a opinat expertul.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.