După o stagnare de scurtă durată a prețului la apartamente, piața imobiliară înregistrează o ușoară creștere de prețuri, afirmă expertul în economie la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în prezent, prețul mediu al unui apartament nou este de circa 954 de euro.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, tot mai multe proiecte imobiliare se dezvoltă pentru extinderea municipiului Chișinău iar construcțiile nu mai sunt concentrate doar în raza orașului.
Economistul susține că după trei ani de creștere, în trimestrul II anul curent a fost înregistrată o ușoară diminuare de preț al apartamentelor. Însă, în trimestrul III se înregistrează o ușoară creștere a prețurilor, ceea ce înseamnă și o înviorare a pieței.
„În mare parte nu este vorba de creșterea prețurilor, dar recuperarea lor. La sfârșitul anului 2008, la noi prețul mediu al unui metru pătrat de imobil costa 900 de euro. În trimestrul III, 2023, prețul mediu este de 792 de euro. Un cost sub nivelul a ceea ce a fost în 2008, fără ca să ne amintit care era salariul atunci și care este salariul acum. Atât prețul apartamentelor noi, cât și al celor de pe piața secundară, a înregistrat în trimestrul II, 2023, o scădere de preț. Un metru pătrat de imobil nou costa 924 de euro, de imobil vechi – 703 euro. Acum, în trimestrul III, prețul mediu al unui apartament nou este de 954 de euro, iar al unui apartament de pe piața secundară – 722 de euro”, potrivit lui Veaceslav Ioniță.
Economistul susține că în municipiul Chișinău, salariul este cu 20% mai mare decât la nivel de țară. În 2006, moldovenii trebuiau să muncească 36 de ani pentru ca să cumpere un apartament de 70 de metri pătrați. Astăzi, chiar dacă prețul apartamentelor a început ușor să crească, dar deoarece prețul apartamentelor a crescut mult mai lent decât salariile, pentru un apartament de 70 de metri pătrați sunt necesari de muncit 7,1 ani.
„Cel mai scăzut nivel din istoria independenței Republicii Moldova. Aproape comparabil cu cel din Europa, unde sunt necesari circa 7-10 ani de muncă pentru procurarea unui imobil”, a declarat economistul.
Analistul economic precizează că costurile mari pe care le-au suportat agenți economici pentru materia primă și accesibilitatea creditelor, vor duce la creșterea în continuare a prețurilor la apartamente.
„Prețurile la apartamente vor crește, pe de o parte, din cauza costurilor care au crescut în ultimii ani, și, pe de altă parte, posibilitatea cetățenilor de procurare și de accesibilitatea creditelor devine tot mai bună”, a conchis analistul economic.