VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: În R. Moldova un salariat întreține un pensionar

Dacă în anul 1990, în R. Moldova 3 salariați întrețineau un pensionar, în prezent, un salariat întreține un pensionar. Datele au fost prezentate de analistul economic, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei. Potrivit expertului, 2 salariați din economie întrețin 4 oameni, dintre care unu-i bugetar și 3 sunt pensionari.

„Dacă în anul 1990 în R. Moldova la un pensionar reveneau aproape 3 salariați, acum la un pensionar revine un salariat. Dar la 2 salariați din economie revine un bugetar și 3 pensionari. Deci, 2 salariați din economie țin 4 oameni, dintre care unu-i bugetar și 3 sunt pensionari. Și încă ceva, ca să arăt cum am fost noi, în anul ’90 noi am avut 1.600.000 de locuri de muncă, până în 2000 am ajuns la 700.000, deci s-au redus cu 900.000. În 2000, lumea nu știa, nu făcea economie, dar fiecare om înțelege, deci, șansa unui moldovean să-și găsească un loc de muncă era zero”, a declarat Ioniță

Potrivit expertului, scăderea numărului de salariați în Moldova este cauzată, în mare parte, de emigrarea populației și de lipsa locurilor de muncă bine plătite.

Ioniță susține că în continuare se atestă o tendință accentuată de emigrare a cetățenilor peste hotare. După 2020, procentul de oameni care pleacă peste hotare a atins iarăși o maxima istorică.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.