Dacă în anul 1990, în R. Moldova 3 salariați întrețineau un pensionar, în prezent, un salariat întreține un pensionar. Datele au fost prezentate de analistul economic, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei. Potrivit expertului, 2 salariați din economie întrețin 4 oameni, dintre care unu-i bugetar și 3 sunt pensionari.
„Dacă în anul 1990 în R. Moldova la un pensionar reveneau aproape 3 salariați, acum la un pensionar revine un salariat. Dar la 2 salariați din economie revine un bugetar și 3 pensionari. Deci, 2 salariați din economie țin 4 oameni, dintre care unu-i bugetar și 3 sunt pensionari. Și încă ceva, ca să arăt cum am fost noi, în anul ’90 noi am avut 1.600.000 de locuri de muncă, până în 2000 am ajuns la 700.000, deci s-au redus cu 900.000. În 2000, lumea nu știa, nu făcea economie, dar fiecare om înțelege, deci, șansa unui moldovean să-și găsească un loc de muncă era zero”, a declarat Ioniță
Potrivit expertului, scăderea numărului de salariați în Moldova este cauzată, în mare parte, de emigrarea populației și de lipsa locurilor de muncă bine plătite.
Ioniță susține că în continuare se atestă o tendință accentuată de emigrare a cetățenilor peste hotare. După 2020, procentul de oameni care pleacă peste hotare a atins iarăși o maxima istorică.