VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert economic: Pe 29 septembrie, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani

Pe 29 septembrie, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din acest an, dar și din precedenții opt ani, începând cu 2015, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În 2015, valoarea minimă a Euro a fost de 18.77 Lei/Euro, sau cu 5 bani mai mult decât astăzi (18.72 lei). Ultima dată Euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014.

Deprecierea Euro are la bază doi factori:

1. Interni, ce se datorează aprecierii Leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare

2. Externi, determinat de aprecierea Dolarului inclusiv față de Euro. Aprecierea dolarului și Deprecierea Euro pe plan internațional la rândul său este determinată de: a) politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, b) incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD, c) criza energetică din Europa, d) războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori pe termen scurt dezavantajează EURO și provoacă depreciere lui.

„Această tendință de depreciere a Euro o considerăm una de scurtă durată, iar pe termen mediu cred că vom asista la o revenire a Euro. Pentru oamenii care primesc remitențe în Euro această depreciere este una dramatică. Să nu uităm că 2/3 din remitențe sunt anume în Euro. Inflația și deprecierea EURO a dus la acea că inflația în Euro în Moldova este de peste 50%. Altfel spus cea ce anul trecut putea fi procurat cu 100 Euro în prezent sunt necesari deja 150 Euro”, susține expertul economic.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.