Pe 29 septembrie, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din acest an, dar și din precedenții opt ani, începând cu 2015, susține expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
În 2015, valoarea minimă a Euro a fost de 18.77 Lei/Euro, sau cu 5 bani mai mult decât astăzi (18.72 lei). Ultima dată Euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014.
Deprecierea Euro are la bază doi factori:
1. Interni, ce se datorează aprecierii Leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare
2. Externi, determinat de aprecierea Dolarului inclusiv față de Euro. Aprecierea dolarului și Deprecierea Euro pe plan internațional la rândul său este determinată de: a) politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, b) incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD, c) criza energetică din Europa, d) războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori pe termen scurt dezavantajează EURO și provoacă depreciere lui.
„Această tendință de depreciere a Euro o considerăm una de scurtă durată, iar pe termen mediu cred că vom asista la o revenire a Euro. Pentru oamenii care primesc remitențe în Euro această depreciere este una dramatică. Să nu uităm că 2/3 din remitențe sunt anume în Euro. Inflația și deprecierea EURO a dus la acea că inflația în Euro în Moldova este de peste 50%. Altfel spus cea ce anul trecut putea fi procurat cu 100 Euro în prezent sunt necesari deja 150 Euro”, susține expertul economic.