VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert, despre bugetul pentru 2023: Circa 5,5 miliarde de lei, cheltuiți doar pentru plata dobânzilor la credite

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat, ieri, 12 decembrie, în prima lectură. Potrivit proiectului, în anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat de 18,3 miliarde de lei va fi acoperit din surse interne și externe.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, subliniază într-o postare pe o rețea de socializare că cel mai neplăcut anti-record a bugetului pentru 2023 este faptul că circa 5,5 miliarde lei reprezintă cheltuieli bugetare doar pentru plata dobânzilor la credite.

18% din veniturile bugetului de stat pentru 2023 vor merge la plata dobânzilor și datoriilor. Costurile cu dobânzile la credite au crescut brusc din 2016, când Guvernul a preluat garanțiile oferite la jaful bancar. Apoi au urmat ani de izolare externă, iar deficitul bugetar în cea mai mare parte era acoperit din bani interni, mia scumpi. Acum plătim și această poliță”, menționează expertul.

Totodată, Ioniță scrie că împrumuturile vechi la 5% anual au fost schimbate în atele noi, dar deja la 23%.

Anul 2022 a venit cu altă surpriză. Împrumuturile interne s-au scumpit de la 5% la 23% anual. Guvernul nu s-a împrumutat, dar a fost nevoit să se reacrediteze. Altfel spus împrumuturilor vechi la 5% anual au fost schimbate în atele noi, dar deja la 23%. Deci: 1) jaful bancar, 2) izolarea internațională și 3) creditele scumpe din 2022, au provocat o creștere de două ori sau până la 5,5 miliarde lei a cheltuielilor pentru plata dobânzilor la credite.

În afară de dobânzi anul viitor mai trebuie să întoarcem 6,2 miliarde lei credite mai vechi. Deci din totalul veniturilor bugetului de stat pentru anul viitor de 64,86 miliarde lei, 18% sau 11,7 miliarde lei vor merge pentru plata dobânzilor și datoriilor”, a explicat Ioniță.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.