Republica Moldova se confruntă cu presiuni semnificative din partea Rusiei, care agită spiritele separatiste din Găgăuzia și regiunea transnistreană, a declarat Cristian Barna, expert în studii de securitate din România, în cadrul emisiunii „Realitatea românească” de la Vocea Basarabiei, moderată de Nelly Sambriș. Barna a subliniat că Federația Rusă utilizează tactici hibride pentru a menține influența în Moldova prin susținerea forțelor pro-ruse din regiune.
„Moldova este recunoscătoare Ucrainei pentru că acționează ca un scut în fața Rusiei”, a afirmat expertul, adăugând că viitoarele alegeri din Moldova vor determina dacă țara va continua parcursul său pro-european. În cazul în care Moldova se va integra în Uniunea Europeană, Rusia ar pierde o miză importantă în regiune, deoarece nu ar mai putea exercita o influență semnificativă asupra Chișinăului.
Referindu-se la relația dintre R. Moldova și Ucraina, Barna a explicat că Ucraina nu ar vedea o problemă dacă Moldova ar adera prima la UE, având în vedere că Ucraina are capitole complexe de negociere, în special în domeniile agriculturii și energiei. De asemenea, el a remarcat că R. Moldova este tehnic mai pregătită pentru aderarea la UE, în timp ce, pentru Ucraina, decizia va fi în mare parte una politică. Totuși, chiar și cu voință politică, negocierile Ucrainei cu UE vor fi dure, deoarece ar putea afecta piețele europene, așa cum s-a văzut în cazul protestelor fermierilor polonezi din cauza importurilor de cereale ucrainene.